Kreikan Papaconstantinou: Valtion yksityistämisohjelmaa on nopeutettava - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Valtiovarainministeri: Kreikan yksityistämisohjelmaa on nopeutettava

Kreikan valtiovarainministerin Giorgios Papaconstantinoun mukaan maan on vauhditettava toimiaan valtion omaisuuden yksityistämiseksi sekä houkuteltava uusia sijoituksia, jotta maan talous saadaan jälleen raiteilleen.

20.5.2011 18:25 | Päivitetty 20.5.2011 18:25

– Meidän on edettävä nopeammin ja määrätietoisemmin, jotta saamme Kreikan talouden ison moottorin käyntiin, niin että se tuottaisi kaikkea mitä tarvitsemme eli työtä, sijoituksia ja varallisuutta, Papaconstantinou sanoi kansanedustajille Kreikan valtiontelevision välittämässä istunnossa.

– Valtion omaisuuden myynti sekä valtion kiinteistöjen ja omistusten kehittäminen vievät tähän suuntaan.

Kreikka aikoo myydä omaisuuttaan 50 miljardin euron arvosta vuoteen 2015 mennessä valtiovelan vähentämiseksi. Euroopan komissio arvioi viikko sitten, että Kreikan velka nousee ensi vuonna korkeimmillaan 166 prosenttiin bkt:stä.

Kreikan hallitus ilmoitti tällä viikolla palkanneensa neuvonantajia vauhdittamaan valtion omistusten yksityistämistä. Se on aiemmin ilmoittanut myyvänsä muun muassa Ateenan lentoaseman, moottoriteitä, puolustusväline- ja ajoneuvoteollisuutta, peliyhtiötä, maakaasuvarastoja, kaasuyhtiötä sekä radiotaajuuksia.

Tällä viikolla Brysselissä kokoontuneet Euroopan unionin valtiovarainministerit kehottivat Kreikkaa kiirehtimään myyntisuunnitelmaansa, jotta valtionvelka saataisiin nopeammin hallintaan. Papaconstantinou sanoi tänään, että velka on kestävällä tasolla, jos sitä hoidetaan oikealla tavalla.

Myös kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, Euroopan keskuspankin EKP:n ja Euroopan komission Kreikkaan lähettämät tarkkailijat vaativat Kreikkaa vauhdittamaan talousuudistuksia, mikä mahdollistaisi seuraavan luottoerän velkaantuneen maan tueksi.

Kreikassa kaksi viikkoa viettäneet tarkkailijat keskeyttivät työnsä tänään ja lupasivat palata Kreikan ryhdyttyä lisätoimiin taloutensa tervehdyttämiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?