Ilmarisen Sailas: Työurien pidentäminen on kirjattava hallitusohjelmaan - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ilmarisen Sailas: Työurien pidentäminen on kirjattava hallitusohjelmaan

Hallitusohjelmaan pitää kirjata konkreettiset keinot ja aikataulu työurien pidentämiseksi, vaatii työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas. Ns. taitettua indeksiä ei hänen mukaansa pidä lähteä rustaamaan uusiksi.

20.5.2011 13:17 | Päivitetty 20.5.2011 13:19

– Työurien pidentäminen on yksi tärkeimpiä alkavalla hallituskaudella ratkaistavia kysymyksiä, arvioi eläkevakuuttaja Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas.

Työelämän laatu ja pituus ovat kuitenkin työpaikoilla eikä hallituskabineteissa ratkaistavia asioita, Sailas muistutti puhuessaan Pohjois-Karjalan kauppakamarin kevätkokouksessa Joensuussa.

Sailaksen mukaan työmarkkinajärjestöjen pitäisi tehdä hallitukselle selvitys siitä, miten suomalaisten vanhuuseläkeikä reagoi elinajan pitenemiseen pitkällä aikavälillä.

Sailas ei myöskään halua, että eläkkeiden laskentatapaa eli niin kutsuttua taitettua indeksiä lähdettäisiin painottamaan palkoilla nykyistä enemmän, kuten on viime aikoina keskusteltu. Hintojen nousu vaikuttaa eläkkeisiin 80-prosenttisesti palkkojen nousuun verrattuna. Hitaamman hintakehityksen takia eläkkeet ovat jääneet jälkeen palkoista.

– Kustannukset kasvaisivat pitkällä tähtäimellä kohtuuttomasti. Indeksimuutoksen maksumiehiksi joutuisivat lapsemme ja lapsenlapsemme, Sailas varoitteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?