IEA huolissaan kalliin öljyn vaikutuksesta maailmantalouteen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IEA huolissaan kalliin öljyn vaikutuksesta maailmantalouteen

Kansainvälinen energiajärjestö IEA on huolissaan kalliina pysyttelevän öljyn hinnan vaikutuksesta maailmantalouteen, vaikka hinta viime aikoina onkin laskenut kevään korkeimmilta tasoiltaan.

19.5.2011 19:15 | Päivitetty 19.5.2011 19:10

– Öljyn kallistuminen edelleen vaarantaisi maailmantalouden toipumisen eikä olisi sen paremmin tuottajien kuin kuluttajienkaan edun mukaista. Öljyn hinnannousu on kasvattanut maailmantalouden epätasapainottomuuksia, vähentänyt kotitalouksien ja yritysten käytettävissä olevia tuloja ja lisännyt inflaatio- ja koronnostopaineita, IEA varoittaa lausunnossaan.

Tänään öljyn hinta oli illansuussa laskussa, kun Yhdysvalloista saatiin odotuksia huonompia taloustilastoja. Maan lähiajan suhdannenäkymiä kuvaava indeksi oli vastoin odotuksia laskussa huhtikuussa. Lisäksi vanhojen asuntojen kauppa oli ennakoitua nihkeämpää.

Pohjanmeren Brent-öljylaadun kesäkuun toimitusten barrelihinta oli kello 18.30 Suomen aikaa 112,05 dollarissa Lontoon raaka-ainepörssissä, kun eilinen lopputaso oli 112,30 dollaria.

Yhdysvaltain markkinoiden keskeisen viitelaadun eli WTI-öljyn kesäkuun futuurin barrelihinta oli 99,12 dollarissa New Yorkin kaupankäynnissä. Eilinen päätöstaso oli 100,10 dollaria.

Öljykaupan mittayksikkönä käytettävän barrelin tilavuus on 159 litraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?