Mökki Saarenmaalta, talo Haapsalusta, kakkoasunto Tallinnasta? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tähän hintaan saat mökin Virosta

Kun mökkikuume iskee, niin kannattaisiko lähteä merta edemmäs? Virossa halvimpiin lomakoteihin pääsee kiinni jo muutamalla tonnilla, kun hinnat ovat asuntomarkkinoiden romahduksen jälkeen yhä alhaalla. Taloussanomat selvitti Viron mökkitarjontaa. Katso mihin hintaan Virosta saisi mökin tai kakkoskodin.

18.5.2011 7:31 | Päivitetty 17.5.2011 16:56

Viron asuntomarkkinat eivät ole vieläkään toipuneet maata koetelleesta lamasta. Euron tulokin laski hintoja.

– Vuosina 2008 ja 2009 kiinteistöjen hinnat hapuilivat markkinoiden epävarmuudesta johtuen. 2010 oli ensimmäinen varovaisen arvonnousun vuosi. Vuoden 2011 ensimmäinen kvartaali näkyi puolestaan Tallinnassa eurokrapulana. Ihmiset eivät olleet tottuneet uuteen valuuttaan. Muutos aiheuttaa aina epäröintiä, kiinteistökonsultti Christian Ayrer 1Partner Kinnisvarasta sanoo.

Hänen mukaansa euroepäröinti näkyi kauppamäärien laskuna ja myyntiaikojen pidentymisenä.

– Toisen kvartaalin alussa kauppa on taas selvästi piristynyt. Pankit ovat aloittaneet lainojen myöntämisen, mikä vauhdittaa kaupankäyntiä.

Hänen mukaansa asuntojen arvoa nostaa myös se, että ulkomaalaiset sijoittajat ovat euron myötä kääntäneet katseensa uudelleen Viroon.

Ayrerin mielestä paras paikka sijoitusasunnolle on Tallinnan keskusta.

Arvonnousu on hänen mukaansa suorastaan väistämätön, koska vuoden 2007 jälkeen hinnat ovat tulleet alas jopa 40–60 prosenttia.

– Suosittelen ostamaan ydinkeskustasta. Mikäli haluaa hieman vipua sijoitukseen, ostaisin aivan ydinkeskustan laidalta. Tallinnan ulkopuolelle sijoittaminen vaatii sen sijaan riskinsietokykyä ja pitkäjänteisyyttä, Ayrer toteaa. Mökki irtoaajopa 6 000 eurolla

Uusmaa Kinnisvarabüroon johtokunnan puheenjohtajan Mika Sucksdorffin mukaan suomalaiset ovat lähteneet yllättävän hitaasti Viroon.

– Odotimme jo viime keväänä suomalaisten ostajien paluuta loma-asuntomarkkinoille, mutta todellisuus on, että vasta tänä keväänä ovat suomalaiset ostajat selvästi aktiivisempina.

Suomalaisten keskuudessa halutuimpia loma- ja kakkosasuntokohteita ovat Tallinnan lisäksi Pärnu, Saarenmaa, Haapsalu sekä Hiidenmaa.

– Tallinnasta etsitään pääasiallisesti keskustakaksioita uusista tai hyvin remontoiduista taloista hintaluokassa 40 000–10 0000 euroa.

– Tallinnan etu investointikohteena on vuokratulo, jota on mahdollisuus saada ympäri vuoden. Kesäkohteissa on oman käytön lisäksi mahdollisuus vuokratuottoon vain kesäkuukausina.

Sucksdorffin mukaan vuokrakohteiden kysyntä on kesällä kovaa, ja tässä vaiheessa on jo vaikeaa löytää kesäloman ajaksi asuntoa esimerkiksi Pärnusta. Vuokratuotto kesäkuukausilta on siis korkeahko, mutta asunto seisoo tyhjillään useamman kuukauden vuodesta.

– Pärnussa suomalaiset ostavat pääasiassa kaksioita hintaluokassa 50 000 eurosta ylöspäin, sekä vanhempia maataloja, joita voi sitten remontoida haluamallaan tavalla.

– Saarenmaalla on suomalaisia ollut koko ajan. Sieltä etsitään nyt merenrantatontteja tai edullisia keskusta-asuntoja.

– Haapsalussa on tällä hetkellä myynnissä 30 loma-asuntoa. Moni myyjä odottaa vielä parempaa aikaa eli hintojen nousua. Hintataso vaihtelee 6 000 eurosta 12 5000 euroon. Ostoperusteina ovat tietysti mökin kunto, ikä ja meren läheisyys. Kun sijainti on hyvä, ollaan valmiita myös itse remontoimaan mökki kuntoon.

Pellolle alle tonnilla– merelle 70000 eurolla

20 vuotta Virossa asuneen ja useita taloja kunnostaneen veneenveistäjä Jussi Kurkisen mukaan kuivan maan tontista jossain pellolla ei kannata maksaa 10 000 kruunua (638 euroa) enempää.

– Ei niitä kukaan osta. Niinpä niillä on korkeintaan peltomaan hinta.

Lähellä merta saa hänen mukaansa varautua miljoonahintaan eli vajaaseen 70 000 euroon.

Paikallisesta kauppatavasta hän toteaa:

– Vaikka kohteet eivät käy kaupaksi, niiden hinnoista ei tingitä, vaan ne roikkuvat myynnissä vuodesta toiseen.

Rakennustarvikkeet ovat hänen mukaansa Virossa 20 prosenttia Suomen hintoja edullisemmat. Hyviä rakennusmiehiä on sen sijaan vaikea saada.

– Parhaat ovat jo töissä Suomessa. Erityisen toivoton tilanne on keväällä. 2–3 vuotta sitten, kun lama alkoi, rakennusmiehiä oli paljon vapaana.

Jos suomalaista arveluttaa virolainen byrokratia, Kurkinen pitää huolta turhana.

– Viranomaisten kanssa ei tule ongelmia, jollei nyt ala ihan rantaan rakentamaan.

Se ei Virossa käy kuin vanhojen talojen perustuksille, muuten merestä tulee olla talolle 200 metriä matkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?