Juncker: Kreikan velkojen uudelleenjärjestely ei ole poissuljettu - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Juncker: Kreikan velkojen uudelleenjärjestely ei ole poissuljettu

Kreikan lainojen uudelleenjärjestely ei ole poissuljettu mahdollisuus, arvioi Brysselissä kokoustaan pitäneen euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

17.5.2011 8:54 | Päivitetty 17.5.2011 9:11

Lehdistötilaisuudessa puhuneen Junckerin mukaan myös uudet tukilainat Kreikalle ovat mahdollisia. Edellytyksenä on kuitenkin, että Kreikka täyttää tietyt ehdot.– En sulkisi pois jonkinlaista uudelleenjärjestelyä, mutta ei irrallaan, Juncker sanoi.

Lainojen uudelleenjärjestelyssä lainojen antajat sopisivat vapaaehtoisesti laina-ajan pidentämisestä. Varsinainen velkasaneeraus ei kuitenkaan ole Junckerin mukaan mahdollista. Velkasaneerauksessa Kreikka käytännössä ilmoittaisi, että se jättää osan lainoista maksamatta.

Junckerin mukaan Kreikan pitäisi ensiksi esitellä uusia toimia, jotta maa yltäisi tavoitteeseensa painaa budjettivaje tänä vuonna 7,5 prosenttiin bruttokansantuotteesta. Komissio arvioi viime viikolla, että vaje yltäisi taantuman seurauksena tänä vuonna 9,5 prosenttiin.

Toinen ehto on, että Kreikan yksityistämisohjelma tyydyttää Euroopan keskuspankkia, euroryhmää ja komissiota. Junckerin mukaan yksityistämistä pitäisi vauhdittaa, koska on tärkeää, että velkataakka alenee.

Kolmanneksi voidaan tarvita vielä muita lisätoimia, joista komissio, keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto sopivat.

– Vasta silloin voimme keskustella uudelleenjärjestelyistä, Juncker sanoi.

Euroryhmän kokousta varjostivat IMF:n pääjohtajaan Dominique Staruss-Kahniin kohdistuvat syytteet seksuaalirikoksesta New Yorkissa. Talouskomissaari Olli Rehn arvioi kuitenkin, ettei tapauksella olisi vaikutusta Kreikan ongelmien käsittelyyn.

– Sinänsä se on tietenkin surullinen tapaus. Se ei kuitenkaan vaikuta IMF:n ja EU:n yhteiseen työhön Kreikan talouden vakauttamiseksi, Rehn sanoi Ylen mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?