IEA: Kova hinta leikkaa öljyn kysynnän kasvua - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

IEA: Kova hinta leikkaa öljyn kysynnän kasvua

Kansainvälinen energiajärjestö IEA laskee öljyn kysyntäennustettaan kuluvalle vuodelle, koska öljyn hinta on noussut poikkeuksellisen korkeaksi.

12.5.2011 14:31 | Päivitetty 12.5.2011 14:32

Öljyn hintaa ovat nostaneet muun muassa Libyan levottomuudet. Järjestö ennustaa, että Libyan öljyvaroja ei saada markkinoille ennen tämän vuoden loppua.

IEA laskee ennustettaan öljyn päiväkulutuksesta 190 000 barrelilla eli 0,2 prosenttia. IEA:n arvion mukaan öljyn kysyntä nousee tänä vuonna silti 1,3 miljoonan barrelin päivävauhtia 89,2 miljoonaan barreliin päivässä. Kysynnän prosentuaalinen kasvu on 1,5 prosenttia. Barreli on 159 litraa.

Libyan konfliktin vuoksi öljyntuottajamaiden järjestön Opecin jäsenmaiden tuotanto tippui viime kuussa. Opec-maat tuottavat 40 prosenttia maailman öljystä. IEA arvioi, että Opecin on lisättävä tuotantoaan kolmannella vuosineljänneksellä, jotta markkinoiden kysyntä tyydyttyisi.

IEA myös ennakoi öljyn korkea hinta hillitsevän yhdysvaltalaisten autoilua kesälomilla. Brent-öljyn hinta on noussut Lontoossa vuoden alusta 18 prosenttia.

Öljyn hinta on jatkanut tänään eilistä laskuaan. Tänään puolenpäivän jälkeen raakaöljyn WTI-laadun kesäkuun toimituksista maksettiin New Yorkin elektronisessa kaupassa 96,96 dollaria barrelilta, kun eilinen päätösnoteeraus oli 98,21 dollaria barrelilta.

Samaan aikaan Pohjanmeren Brentistä maksettiin Lontoossa 111,66 dollaria barrelilta eilisen 112,57 dollarin jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?