Foxconn kiistää itsemurhakiellon

Foxconnin mukaan se ei vaadi työntekijöitä kirjallista sitoutumusta, jossa nämä lupaavat olla yrittämästä itsemurhaa.

10.5.2011 13:58 | Päivitetty 10.5.2011 13:59

Laitevalmistajille alihankintaa tekevä Foxconn kiistää julkisuudessa liikkuneet huhut, joiden mukaan se vaatii työntekijöitä allekirjoittamaan sitoumuksen, jossa nämä lupaavat olla tekemättä itsemurhaa.

Foxconn tekee alihankintaa muun muassa Applelle. Foxconnin työntekijät valmistavat Kiinan tehtailla iPhone-älypuhelimia ja iPad-tableteja.

Kansalaisjärjestöjen selvitysten mukaan tehtaiden työolot ovat kehnoja, palkka on huono ja monet työntekijät ovat yrittäneet itsemurhaa.

Viiden viime vuoden aikana ainakin 17 työntekijää on tehnyt itsemurhan. Lisäksi selvitysten mukaan työntekijät joutuvat tekemään kuukaudessa 50–100 tuntia ylitöitä. He tienaavat 190–236 dollaria.

Viime viikolla lehdet kertoivat, miten Apple vaatii työntekijöitä allekirjoittamaan sitoumuksen, jossa he lupaavat olla tekemättä itsemurhaa.

Foxconnin edustaja Ellin Choy sanoo eri sanomalehtien haastatteluissa, ettei yhtiö vaadi tällaista sitoumusta. Hän myös kiistää tiedot työntekijöiden huonosta kohtelusta.

– Meidän peruspalkkamme ovat alan parhaita kaikilla toimipaikoilla ja ne ovat selvästi minipalkkoja korkeammat, Choy sanoo.

Choyn mukaan ylitöiden teko on Foxconnissa vapaaehtoista. Työntekijöitä ei rangasta siitä, jos he kieltäytyvät ylitöistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?