Uusi testi: Näissä makkaroissa on lihaa

Pitääkö makkarassa olla lihaa? Se ei ole itsestäänselvyys, vaikka toisin luulisi. Kaikissa makkaroissa lihaa ei ole lainkaan kuten Taloussanomat hiljattain kertoi. Uusi testi paljastaa, kulkevatko hinta ja laatu yhdessä, onko lihaisin makkara kallein ja onko kallein parasta. Katso raadin tuomiot.

7.5.2011 8:02 | Päivitetty 6.5.2011 19:02

Lisäaineettomuus on olevinaan viimeisin suuri ruokatrendi, mutta grillimakkaroissa se ei juuri toteudu. Laajassa levityksessä olevista uutuuksista löytyi vain yksi täysin lisäaineeton.

Teollisuuden edusmiesten poru siitä, että lisäaineettomuus maksaa ja että laatukin maksaa, ei pidä ihan kokonaan paikkansa. 70–80 prosentin lihapitoisuuteen yltäviä makkaroita saa kahdeksan euron kilohinnalla eli kalleinta hintaa ei sitä varten tarvitse maksaa.

Se, että makkarassa ylipäätänsä on lihaa, ei ole ihan itsestäänselvyys. Taloussanomat kertoi toissapäivänä testin paljastaneen ("Testi: Näissä makkaroissa ei ole yhtään lihaa"), että osassa tavallisia grillimakkaroita lihapitoisuus on pyöreät nolla prosenttia.    

Ilta-Sanomien ja Taloussanomien tekemässä testissä ei ollut nollan lihaprosentin makkaroita, mutta vähiten lihaa sisältävä uutuus jätettiin auttamatta viimeiseksi. Se oli toki myös halvin, kilohinta vain 4,98 euroa. (Katso 15 makkaran tulokset alla olevista taulukosta.)

Testin ylivoimainen voittajakaksikon muodostivat Järvi Suomen Portin UkkoPekka Hot ja HK:n Kabanossi Karski juustojalopeno. Vielä vuosi sitten IS:n raadissa naureskeltiin silloisen Karskin olemattomalle karskiudelle. Nyt tuotekehitys osui nappiin ja se miellytti myös raadin naisia.

HKScanin vuosi sitten ostama Järvi Suomen Portti toi tämän kevään grillisesonkiin useita uutuuksia. Niistä ykköseksi nousi Hot. Voittajaa kuvailtiin parhaiten adjektiivilla ”tyylikäs”.

Ei 90-prosenttista , muttayli 65-prosenttista

Hotissa lihapitoisuus on 87 prosenttia ja Karskin 76 prosenttia. Hot maksaa noin 11 euroa kilo ja Karski K-Plussa-tarjouksessa 8,30 euroa kilo.

Aivan yhteen lihapitoisuudet, hinnat ja raadin pisteet eivät natsanneet. Kallein ei tälläkään kertaa ollut raadille mieluisin.

Makkarantekijät olivat tänä keväänä panostaneet oikein porukalla tulisuuteen. Myös asiantuntijaraati valitsi parhaimpien joukkoon tulisia tulokkaita, muttei aivan raivoisimmasta päästä. Osassa tuotekehitys heitti överiksi ja meni suorastaan K-18-linjalle.

Oma vaikeutensa on myös lisäaineettomuudessa. Ylöjärveläisen Veljekset Mattila Oy:n Julkujärven Grillimakkara tuli viidenneksi, mutta millaisen kulisseissa tapahtuneen väännön jälkeen.

Näin vaikeaa olilisäaineettomuus

Kun keittiömestari Keijo Niemi halusi, että pakkaukseen tulee lisäaineeton-merkintä, hän yritti tarjota paikalliselle eläinlääkärille punajuurijauhetta. Se katsottiin lisäaineeksi. Asiaa puitiin Eviraa ja EU:ta myöten. Säilykepunajuuretkaan eivät käyneet, koska silloin olisi pitänyt merkitä lisäaineeksi etikkahappo. Lopulta Niemi päätyi punajuureen, jonka voi merkitä valmistusaineeksi.

Koko tuotekehitysprosessi kesti puoli vuotta.

Punajuurta Niemi tarvitsi värin takia. Muuten makkaranteossa käytetään lisäaineita monestakin syystä. Fosfaatilla saadaan jämäkkyyttä. Normaalisti nitriittiä tarvitaan punaisen värin ja säilyvyyden takia.

– Nyt ilmoitamme säilyvyydeksi 14 päivää, kun se muuten olisi 17 päivää.

Häivähdyksen punaista Niemi halusi, koska suomalaiset mieltävät harmaan makkaran vanhaksi. Kukaan raatilaisista ei huomannut makkarassa punajuuren makua.

Hinta nousi vain 10 prosenttia

Mitä tämä taiteilu tuli sitten maksamaan? Niemi arvioi, että hintaa tuli vain noin 10 prosenttia lisää verrattuna lisäaineelliseen versioon. Kauppahan hinnan lopulta ratkaisee, mutta esimerkiksi Tampereen puolessa sitä myydään 7–8 euron kilohinnalla.

Karhumakkara ei avautunut testaajille, kun he eivät tienneet syövänsä karhua. 17,90 euroa maksava erikoisuus on erikoisuus. HK:n Sinisen taikinasta väännetyn grillimakkaran raatilaiset vaistosivat, kun niin moni heistä olisi halunnut pyörittää sitä nuotion tuhkassa edes jonkinlaisen maun saamiseksi.

Tässä kevään parhaat grillimakkarauutuudet:

1. Ukko-Pekka Hot (lihaa 87 %) Pisteet 89/100Arvio: Tyylikkään grilli-illan huipennus.

2. HK Kabanossi Karski juustojalopeno (lihaa 76 %) Pisteet 86/100Arvio:  Raikas ja tulinen.

3.  Atria Wilhelm BBQ (lihaa 73 %) Pisteet 79/100Arvio: Perusmiesten illanviettoon.

4. Ukko-Pekka Riista (lihaa 66 %) Pisteet 78/100Arvio: Ei ihan perinteinen grillimakkara.

5. Julkujärven grillimakkara (lihaa 65 %) Pisteet 73/100Arvio: Kiltti, koko perheen makkara. Lisäaineeton.

Raadissa työskentelivät IS Ruokalan toimittaja Sanna Mansikkamäki, Lihalehden toimituspäällikkö Mari Hannuksela, Media Cerevisian tuottaja-toimittaja Heikki Kähkönen ja toimittaja-tietokirjailija Unto Tikkanen sekä Akateemisen Kiuas-Seuran sihteeri ja grillimestari Niilo Orola. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?