Asumistuki nostaa vuokria selvästi - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asumistuki nostaa vuokria selvästi

Julkaistu: 6.5.2011 14:05, Päivitetty 6.5.2011 14:05

Jopa puolet asumistuesta siirtyy vuokriin. Vuokrien nousun takia taas asumistukia korotetaan. Matti Virén arvioi Suomen Pankin keskustelualoitteessa, että tukijärjestelmää on syytä arvioida uudelleen.

Asumistuki nostaa vuokria. Professori, konsultti Matti Virén arvioi Suomen Pankin keskustelualoitteessaan, että varovainen arvio siirtymän suuruudesta on kolmannes, mutta luku voi olla jopa puolet.

Virén huomauttaa, että johtopäätökset vastaavat muiden tutkimusten tuloksia, jotka myös ovat päätyneet verraten huomattaviin vuokravaikutuksiin.

Asumistuki on sidottu indeksiin ja sitä tarkistetaan vuosittain sen mukaan, miten vuokrat ovat kehittyneet. Virénin mukaan kertautuminen voi jopa kaksinkertaistaa lyhytaikaisen vaikutuksen.

– Jos vaikutukset todellakin ovat näin suuria, on asumisen subventiojärjestelmää on paikallaan arvioida uudelleen ainakin siltä osin kuin kyse on kotitalouksien omavastuista ja tukijärjestelmän indeksoinnista.

Keskituloiset kotitaloudetkärsivät asumistuesta

Virénin mielestä tilanne satuttaa etenkin niitä,  jotka eivät saa asumistukea. Pääosin nämä ovat keskituloisia kotitalouksia. Ne saattavat paeta korkeita vuokria ostamalla asunnon, mutta Virén arvioi, että vuokrataso vaikuttaa myös asuntojen hintoihin.

Vuoden 1970 jälkeen asuntojen hinnat suhteessa vuokriin ovat jatkuvasti pysytelleet korkeampina kuin vuonna 1970. Ero on ollut selvä lukuunottamatta 1990-luvun laman jälkeisiä vuosia, jolloin asuntojen hinnat olivat romahduksen jälkeen vielä alhaalla.

Keskustelualoite perustuu asumistukitilastoon, johon on koottu 50 000 vuosina 2000–2008 tukea saanutta kotitaloutta. Sen lisäksi siinä on käytetty laajoja kotitalouksia koskevia poikkileikkausaineistoja.