Muuttaisitko luolaan?

Kiinalaiset ovat kaivaneet luola-asumuksia jo 5 500 vuotta ja vieläkin 40 miljoonaa kiinalaista hyödyntää maalämpöä asumalla luolissa. Muutamat ekologisen asumisen kannattajat näkevät luola-asumuksissa tulevaisuuden asumismuodon.

2.5.2011 7:28 | Päivitetty 1.5.2011 18:51

Shanxin maakunnassa, lähellä vanhaa Pingyaon kaupunkia sijaitsee Wang-perheen kotipaikka. Rikkaan perheen yli 300 huoneen pienoiskaupungin seinämuurilta näkyy naapurissa sijaitsevien luola-asumusten etuseinät ja -pihat.

Luolakylän raitti

Luolatalojen pihat voisivat kuulua minkä tahansa kiinalaisen talon edustalle. Muutamilla pihoilla on paljon erilaista roinaa polttopuista ja vanhoista huonekaluista toimiviin ja toimimattomiin moottoripyöriin. Toiset pihat ovat paremmassa järjestyksessä peseytymispaikkoineen ja pesukoneineen ja autokatoksineen. Monelta pihalta satelliittilautanen katselee taivaalle.

Luola-asumusten etuseinät on muurattu tiilistä. Jotkin seinät on päällystetty keraamisilla laatoilla. Muutamien asuntojen etuseinät ovat jopa prameita. Ovien päällä on puoliympyrän muotoinen kaari-ikkuna tai oven yläosa on muotoiltu kaareksi niin kuin takana olevien luola-asumusten katot. Sama kaarimuoto toistuu läpi vuosituhansien kiinalaisessa rakennusarkkitehtuurissa.

Ihmisten tekemät luola-asunnot ovat tyypillisiä Kiinan kulttuurin syntymäpaikoilla Lounais-Kiinan lössilaakioilla. Siellä sijaitsee 640 000 neliökilometrin laajuinen lössikerrostuma Keltaisenjoen ylä- ja keskijuoksulla. 100–200 metriä paksut lössikerrostumat sijaitsevat pääosin Shanxin, Shaanxin ja Gansun maakunnissa.

Kiinan vanhimmat löydetyt ”yaodong” -asunnot, siis ihmisten kaivamat luola-asunnot, ovat 5 500 vuotta vanhoja. Shaanxin maakunnasta hiljattain löydetyt luola-asunnot olivat kaksihuoneisia.

Kiinan nykyhistoriassa luola-asumukset ja -toimistot ovat tunnettuja Mao Tsetungin ja Kiinan kommunistisen puolueen monivuotisena päämajana Yan’anissa, Shaanxissa. Kuuluisa Pitkä marssi päättyi sinne 1935 ja puolueen koneisto toimi toistakymmentä vuotta useissa eri luolatiloissa.

Lössiylängöltä puuttuvat rakennuskivet ja puut, mutta luola-asumuksiin niitä ei juuri tarvittu. Luolia voitiin kaivaa yksinkertaisilla työkaluilla. Lössimaa on pakkautunut tiiviiksi ja suhteellisen vakaaksi ja pehmeäksi kerrostumaksi.

Luola-asunnot sulautuvat ympäristöön.

10 astetta kesät talvet

Luola-asumuksilla on monia hyviä puolia. Ennen kaikkea ne suojaavat talven pakkasilta ja kesän paahteilta. Maan alla keskilämpötila on 10 astetta kesät talvet.

10 asteen lämpötila kuulostaa meistä tavattoman kylmältä, mutta kiinalaiset asuvat edelleen talvisin kylmissä asunnoissa. Luola-asunnossa lämmitetään lähes koko huoneen kokoista uuninpankkosänkyä eli kang-laatikkoa. Myös ruoanlaitosta syntyvää lämpöä käytetään hyväksi.

Pingyaossa meidän perinteiseen kiinalaistaloon rakennetun retkeilymajamme huone on mittasuhteiltaan aivan samanlainen kuin luola-asumuksen etuhuone. Suuren kangin ulkopuolelle jää lattiatilaa vain noin puolitoistametrinen kaistale.

Luolat ovat suhteellisen kuivia läpi vuoden. Ainoastaan sateisimpana aikana niissä on ongelmia kosteuden kanssa. Luola-asumisen ongelmat liittyvät puuttuvaan juoksevaan veteen ja viemäröintiin.

Luola-asumuksia on kolmea eri tyyppiä: mäen rinteeseen kaivetut, tasaisen tasangon luolat ja maan päälle rakennetut. Tasaisella tasangolla luola-asuntoja varten kaivettiin ensin monttu ja sen eri seiniin kaivettiin asunnot. Luola-asuntoja on perustettu myös kasaamalla maata ”luolan” päälle.

Luola-aukot täplittävät maisemaa

Luola-asujien lukumäärästä on vaikea löytää täsmällistä tietoa. Mediassa on viime vuosina julkaistu monia juttuja luola-asumisesta niin Kiinassa kuin muuallakin. Asukkaita sanotaan olevan huomattava määrä.

Yhdessä artikkelissa lukumääräksi on mainittu 40 miljoonaa. Luku tuntuu suurelta, mutta eihän se Kiinan 1,3 miljardista asukkaasta ole montaa promillea.

Kiinassa on monin paikoin pidetty julkisen hallinnon menestyksen mittarina sitä, kuinka paljon ihmisiä on saatu siirrettyä pois luola-asunnoista. Mutta viime vuosina ajattelutapa on jossain määrin muuttunut.

Shaanxissa on rakennettu pienituloisilla ihmisille luolahuoneistojen kaltaisia tukiasuntoja. Tiilestä rakennetuissa ”luolissa” on kaarevat katot, mutta niissä on myös keskuslämmitys, keittiö ja juokseva vesi.

Kangilla kyhjöttäminen ei maistu kaikille

Kaikki eivät suhtaudu nostalgisesti luola-asumiseen. AFP:n jutussa lainataan rouva Guota, jonka mukaan aikaisemmin köyhillä ihmisillä ei ollut valinnanvaraa asumisen suhteen. Hänen mukaansa ihmisillä ei ole enää mitään tarvetta kyhjöttää yhdessä perheen kanssa tiilisen kangin päällä.

Xi’anin Arkkitehtuuri- ja teknologiayliopiston professori Wang Jun uskoo luola-asumisen tulevaisuuteen. Hänen mukaansa perinteisten luola-asumusten asumismukavuus voidaan nostaa nykyaikaiselle tasolle.

Hän näkee luola-asumisessa useita ekologisia etuja. Hänen mukaansa ne ovat kestäviä ja energiatehokkaita. Ne säästävät tilaa ja viljelysmaata, koska ne rakennetaan mäkien rinteisiin. Luolissa käytetään myös paljon vähemmän ihmisen terveydelle vahingollisia rakennusmateriaaleja ja maaleja.

Brittiläisen Bathin yliopiston monitoroiman projektin tulosten mukaan maanalainen rakennus tarvitsee vain neljänneksen tavallisen rakennuksen käyttämästä energiamäärästä.

600-luvulla rakennetun Zhangtbin linnoituksen maanalainen luolasto on hyvä todiste luolien pitkäikäisyydestä. Vierailu luolastoon saa minut kuitenkin epäilemään luola-asumisen käytännöllisyyttä.

Täältä et puhtaana selviä ulos

Linnoituksen alle kaivetut puolustustunnelit, joita ei koskaan tarvittu sodankäyntiin, entisöitiin osittain vajaat kymmenen vuotta sitten. Kolmessa kerroksessa sijaitsevat tunnelit ovat pisimmillään viiden kilometrin mittaisia.

Niissä oli muun muassa bambuputkipuhelimet kerrosten välillä, tähystystornit, jotka nousivat kukkulan pinnalle ja monenlaisia ansoja hyökkääjille. Kenraalia varten oli kaivettu oikea makuuhuone, mutta sotilaille oli vain istumapaikkoja.

Tunneleissa oli sinänsä helppoa kulkea, mutta seinän koskettaminen jätti vaatteisiin välittömästi punaruskeita tahroja. Edes pienikokoinen oppaamme ei selvinnyt tunneleista puhtain vaattein. Hienojakoinen lössipöly tunkeutuu joka paikkaan. Toisaalta saman pölyn keskellä Kiinassa eletään joka päivä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?