Sanoma myy WSOY:n Bonnierille

Viestintäkonserni Sanoma myy omistamansa yleisen kirjallisuuden kustantajan Werner Söderström Osakeyhtiön (WSOY) ruotsalaiselle mediakonserni Bonnierille.

29.4.2011 9:45 | Päivitetty 29.4.2011 14:28

Samalla Sanoma ostaa Bonnierilta Tammi Oppimateriaalit -liiketoiminnan sekä oppimateriaalikustantaja Bonnier Utbildningin.

Sanoma arvioi kaupan parantavan konsernin kannattavuutta vuodesta 2012 eteenpäin.

WSOY:tä koskeva kauppa edellyttää Suomen kilpailuviranomaisten hyväksynnän. Kauppa arvioidaan saatavan päätökseen syksyllä. Sanoma ei kerro tiedotteessaan kauppahintoja.

Sanoman mukaan kauppa on osa yhtiön strategiaa keskittää liiketoimintaansa ja panostaa erityisesti kuluttajille suunnattuihin mediatuotteisiin ja oppimisratkaisuihin.

– Oppiminen on yksi Sanoman painopistealueista. Tämä yritysjärjestely on meille looginen askel, sillä se tukee pyrkimyksiämme oppimisratkaisuliiketoimintamme kasvattamiseen ja toimintojemme keskittämiseen, toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo tiedotteessa.

– Bonnierilla on poikkeuksellisen pitkä historia kustannusalalla. Yhtiön toiminta kirjojen parissa ulottuu 200 vuoden päähän. Yleinen kirjallisuus on Bonnierille ydinliiketoimintaa. Tämä kauppa tarjoaa WSOY:n laadukkaalle yleiselle kirjallisuudelle hyvän kodin sekä sen ansaitseman liikkeenjohdollisen tuen ja resurssit, joiden pohjalta liiketoimintaa voidaan kehittää edelleen, Kaukonen jatkaa.

Bonnierin toimitusjohtajan Jonas Bonnierin mukaan WSOY muodostaa suurenmoisen lisän Bonnierin kustantamoperheeseen.

– WSOY:llä on ainutlaatuinen asema suomalaisessa kirjallisuudessa ja vaikuttava kaarti kirjailijoita, hän sanoo.

Kaupan seurauksena Sanoma Learning & Literaturen kuluvan vuoden liikevaihdon odotetaan säilyvän edellisvuoden tasolla. Liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä Sanoma ennakoi pienenevän jonkin verran. Aiemmin Sanoma Learning & Literaturen liikevaihdon arvioitiin kasvavan hieman ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä olevan edellisen vuoden tasolla.

Sanoman mukaan Oppiminen-liiketoiminta on voimakkaasti kausiluonteista siten, että ensimmäinen ja neljäs vuosineljännes ovat tyypillisesti tappiollisia. Toisaalta yleisen kirjallisuuden kohdalla neljäs neljännes on tyypillisesti vahvin. Tämän kausiluonteisuuden vuoksi kauppa laskee Sanoma Learning & Literaturen neljännen neljänneksen tulosta.

Sanomalla on nykyisin oppimiseen liittyvää liiketoimintaa Suomessa, Hollannissa, Belgiassa, Unkarissa, Puolassa ja Venäjällä. Sanoman oppiminen-liiketoiminnan liikevaihto oli viime vuonna yhteensä 249 miljoonaa euroa.

Tammi Oppimateriaalit -yksikön liikevaihto oli viime vuonna 10,2 miljoonaa euroa, Bonnier Utbildningin 17,6 miljoonaa euroa ja WSOY Yleinen kirjallisuus -yksikön 32,5 miljoonaa euroa. Tammi Oppimateriaalit ja Bonnier Utbildning työllistävät yhteensä noin 80 henkeä ja WSOY Yleinen kirjallisuus noin 100 henkeä.

Taloussanomat kuuluu Sanoma-konserniin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?