Nokia: Jättipotkut!

Nokia on vahvistanut pitkään velloneet huhut irtisanomisista: Kännykkäjätti aloittaa massiiviset yt-neuvottelut ja aikoo irtisanoa maailmanlaajuisesti 4000 ja Suomesta 1 400 työntekijää. Lisäksi yhtiö ulkoistaa 3000 työntekijää Accenturelle.

Nokian työntekijöitä meni tänään kuuntelemaan yhtiön tiedotustilaisuutta Espoon Barona Areenalle.

27.4.2011 11:17 | Päivitetty 27.4.2011 19:07

Nokia kertoi tänään yt-neuvottelujen aloittamisesta väen vähentämiseksi, kun yhtiö siirtyy Symbian-käyttöjärjestelmästä Microsoftin Windowsiin.

Tämä tietää lähtöpasseja Suomessa 1 400 työntekijälle ja maailmanlaajuisesti 4 000:lle. Toimintakulut vähenevät tämän ansiosta yhden miljardin verran vuonna 2013 verrattuna vuoteen 2010.

Suurin osa vähennyksistä osuu Suomeen, Britanniaan ja Tanskaan.

Joitain toimipaikkoja suljetaan kokonaan, mutta ei Suomessa.

Kaikki leikkausten kohteeksi joutuvat työntekijät voivat pysyä Nokian palkkalistoilla tämän vuoden loppuun asti, ja vähennykset toteutetaan vaiheittain ensi vuoden aikana.

– Tämä on vaikea tilanne. Pyrimme nyt yhdessä työntekijöiden ja kumppaneidemme kanssa löytämään pitkän tähtäimen työllistymismahdollisuuksia osaavalle henkilöstöllemme, sanoo toimitusjohtaja Stephen Elop Nokian tiedotteessa.

Elopin mukaan henkilöstölle tarjotaan tukea koulutuksen ja työllistysmistukien muodossa. 

Osana järjestelyjä Nokia ja Accenture aloittavat strategisen yhteistyön, jossa Nokia ulkoistaa Symbian- ohjelmistokehityksen Accenturelle. Tämän myötä 3 000 työntekijää siirtyy maailmanlaajuisesti Nokialta Accenturen palvelukseen. Siirtyminen tapahtuu tämän vuoden loppuun mennessä Suomessa, Intiassa, Britanniassa, Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Yt-neuvottelujen aloittamisesta kerrottiin massiivisissa tiedotustilaisuuksissa Espoossa, Oulussa, Tampereella ja Turussa.

Väenvähennykset ovat suunnilleen odotetun kokoiset. Uusi Insinööriliitto arvioi eilen, että pahimmassa tapauksessa Nokia antaisi potkut parille tuhannelle työntekijälle.

Pari viikkoa sitten brittiläinen teknologia-alan verkkojulkaisu TechEye kertoi, että Nokia ilmoittaisi 6 000 työntekijän irtisanomisista ennen pääsiäistä.

Ammattiliitto Pron mukaan 6 000:n arvio on yläkanttiin. Nokia ja alihankkijat työllistävät yhteensä Symbian-kehityksessä Suomessa 5000–6000 työntekijää. 

Nokialla on Suomessa reilut 12 000 työntekijää. Näistä pääkaupunkiseudulla työskentelee 4100, Oulussa 1 900, Salossa 3800 ja Tampereella 2 400.

Viime viikolla ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa julkaissut Nokia ennakoi, että pahempaa on luvassa. Sen mukaan toinen vuosineljännes tulee olemaan ensimmäistä vaikeampi. Ensimmäisen vuosineljänneksen tulos oli odotuksia parempi.

Nokia kertoi helmikuussa uudistavansa organisaationsa huhtikuun alussa. Maaliskuun alussa Nokia ilmoitti aloittavansa organisaatiouudistukseensa liittyvät yt-neuvottelut Suomessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?