Sanoma ostaa tv-toimintoja Belgiassa ja Hollannissa

Sanoma ostaa televisiotoimintoja Belgaissa ja Hollannissa yhteensä yli 1,2 miljardin euron yritysjärjestelyssä.

20.4.2011 7:44 | Päivitetty 20.4.2011 19:23

Viestintäkonserni Sanoma ostaa SBS:n televisiotoiminnan Hollannissa ja Belgiassa ProSiebenSat.1-yhtiöltä yhdessä paikallisten kumppanien kanssa. Yritysjärjestelyn arvo on yhteensä 1 225 miljoonaa euroa, Sanoma kertoo tiedotteessaan.

Hollannin kaupassa Sanoman kumppani on Talpa Media. Belgian kaupassa kumppaneina ovat Corelio ja Wouter Vandenhaute & Erik Watté. SBS:n Hollannin-toiminnot ostetaan yhdessä Talpa Median kanssa.

Sanoma saa yhteisyrityksen osakkeista 67 prosenttia ja Talpa Media 33 prosenttia. Talpa Media on tv-alan yrittäjän John de Molin sijoitusyhtiö. Belgiassa Sanoman kumppanit ovat mediakonserni Corelio sekä Wouter Vandenhaute & Erik Watté. Kukin partneri omistaa 33,3 prosenttia yhtiöstä.

Sanoma kertoi toissa viikolla, että se on jättänyt tarjouksen ProSiebenSat1:n Hollannin ja Belgian tv-toiminnan ostamisesta yhdessä paikallisten kumppanien kanssa. Tuolloin ei Sanoman mukaan ollut varmuutta, että yhtiö valitaan neuvotteluihin tai että mahdolliset neuvottelut johtaisivat yritysjärjestelyyn.

Hollannin yritysosto edellyttää maan kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Yritysjärjestely arvioidaan saatavan päätökseen kesän aikana.

– Sanoman tavoite on rakentaa vahvat asemat tärkeimmillä mediamarkkinoillamme. Tämän merkittävän tv-toiminnan oston myötä Sanomasta tulee johtava mediatoimija Hollannissa ja merkittävästi vahvempi Belgiassa, Sanoman toimitusjohtaja Harri-Pekka Kaukonen sanoo yhtiön tiedotteessa.

Ostettujen yksiköiden yhteenlaskettu liikevaihto viime vuonna oli 404 miljoonaa euroa ja liikevoitto 110 miljoonaa euroa. Sanoma arvioi kirjaavansa kaupasta noin 900 miljoonaa euroa liikearvoa. Vuodesta 2012 alkaen järjestelyllä arvioidaan olevan myönteinen vaikutus Sanoman osakekohtaiseen tulokseen.

Kaupan myötä Sanoma-konsernin liikevaihdon odotetaan nousevan jonkin verran ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä paranevan hieman tänä vuonna. Aiemmin Sanoma on arvioinut liikevaihtonsa ja liikevoittonsa ilman kertaluonteisia eriä laskevan hieman, jos maaliskuussa julkistettu elokuvatoimintojen kauppa toteutuu.

Kaupan seurauksena Sanoma Median liikevaihdon arvioidaan kasvavan merkittävästi ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä paranevan hieman. Aiemmin liiketoimintaryhmän liikevaihdon arvioitiin olevan viime vuoden 2010 ja liikevoittojen ilman kertaluonteisia eriä laskevan hieman.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?