Mökkikauppa kasvoi, venäläisten ostointo laantui - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäläisten mökki-innostus laantui

Varakkaiden venäläisten innostus vapaa-ajan asuntoihin Suomessa on tasaantunut, SKV Kiinteistövälityksen tuore barometri kertoo. Kiinnostusta on yhä erityisesti vapaa-ajankeskusten lähellä oleviin luksusmökkeihin.

19.4.2011 11:45 | Päivitetty 19.4.2011 11:45

Kesämökkejä ja muita vapaa-ajan asuntoja myytiin viime vuonna noin 11 300, mikä on yhdeksän prosenttia enemmän kuin 2009. 

– Vapaa-ajankohteiden markkina on varsin stabiili. Perinteinen kesäpaikka halutaan edelleen veden äärestä, hyvien kulkuyhteyksien päästä, SKV Kiinteistövälityksen toimitusjohtaja Mikko Parikka kertoo tiedotteessa.

Venäläisten mökkibuumi sen sijaan näyttää tasaantuneen. Parikan mukaan vuonna 2008 naapureille myytiin noin 780 mökkiä, mutta kahtena edellisvuonna määrä on laskenut hieman reiluun neljään sataan. Viime vuonna venäläisten suhteellinen osuus kaupoista oli lievässä laskussa.

Vapaa-ajankeskusten lähellä sijaitsevien kohteiden ostobuumi on hiljentynyt, mutta kauppa käy sielläkin yhä. Erityisesti venäläisiä kiinnostavat esimerkiksi laskettelukeskusten palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien vieressä sijaitsevat luksusmökit.

Rantapalatuplaa hinnan

Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilaston mukaan mökeistä 80 prosenttia myytiin viime vuonna kaava-alueen ulkopuolelta. Rannalla sijaitsevien kaavan ulkopuolisten mökkien keskihinta tontteineen nousi 7 prosenttia 90 000 euroon. 

Jos ranta jää kauemmas, hinta putoaa. Kaavan ulkopuolella sellaisen mökin saa nyt omakseen keskimäärin 43 000 eurolla. Kaava-alueella ja rannalla sijaitsevan mökin hinta tontteineen nousi viime vuonna 12 prosenttia edellisvuodesta. Keskihinta on nyt 125 000 euroa. 

Rantatonttien hinnat kohosivat viime vuonna varsinkin kaava-alueella, jossa hinnat kirivät 25 prosenttia 37 000 euroon. Haja-asutusalueella rantatontit kallistuivat 15 prosenttia.

Uusimaa ja Itä-Uusimaa ovat hinnoissaan omaa luokkaansa. Kalleimmat tonttikaupat tehtiin Uudellamaalla keskimäärin 160 000 eurolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?