Eduskunnan neljänneksi suurin "puolue": S-ryhmä

Kansanedustajilla on yhä vahvat kytkennät osuustoimintaan. Sunnuntain vaaleissa S-ryhmä nousi yksin suuremmaksi "puolueeksi" eduskuntaan kuin keskusta. Katso, montako kansanedustaa on S-ryhmällä ja montako Tradekalla.

| Päivitetty

Sunnuntain vaalit näyttivät, että eduskunnan suurin puolue on kokoomus 44 kansanedustajalla. Sitten tulevat Sdp 42 paikalla ja perussuomalaiset 39 paikalla. Mutta neljänneksi suurin "puolue" on S-ryhmä, se sai uuteen eduskuntaan 36 kansanedustajaa. Taakse jäi esimerkiksi keskusta 35 kansanedustajallaan.

S-ryhmän edustus kattaa koko puoluekentän Paavo Arhinmäestä (vas) Ben Zyskowicziin (kok). (Katso alla luettelo osuuskauppojen kansanedustajista.)

Tradeka-yhtymän vasemmistopoliitikoille lohkesi 18 paikkaa.  Näin osuuskauppapuolue on Suomessa selvästi suurempi kuin yrittäjäpuolue, joka laskee saaneensa 34 paikkaa.

Kansanedustajien suuri vaihtuvuus tiesi lähtöä monelle osuuskauppojen hallintoelimisissä toimivalle poliitikolle. Tilaa saivat tehdä muun muassa Eero Akaan-Penttilä (kok), Sirpa Asko-Seljavaara (kok), Juha Hakola (kok), Arja Karhuvaara (kok), Risto Kuisma (sd) ja Kimmo Kiljunen (sd).

Eduskuntaan jäivät valitsematta ehdolla olleista konkareista muun muassa Osku Pajamäki (sd) ja Arto Bryggare (sd), joista kumpikin on HOK-Elannon edustajistossa.

Perussuomalaiset eivät juuri tuoneet uutta osuustoimintavoimaa Arkadianmäelle, vaikka puheenjohtaja Timo Soini on jo entuudestaan HOK-Elannon edustajiston jäsen. Perussuomalaisten Kauko Tuupainen istuu keskisuomalaisen Keskimaan edustajistossa, Pentti Kettunen kajaanilaisen Maakunnan edustajistossa ja Pirkko Ruohonen-Lerner itäuusmaalaisen Oslan edustajistossa sekä Kimmo Kivelä kuopiolaisen PeeÄssän hallintoneuvostossa.

Entisistä kansanedustajista paluun teki muun muassa HOK-Elannon edustajistoon kuuluva Osmo Soininvaara (vihr).

Kovin ja halutuin paikka onkin ollut Helsingin Osuuskauppa Elanto, joka on myös Suomen suurin osuuskauppa. Helsingin Sanomat laski vuosi sitten, että Helsingin kaupunginhallituksen 15 jäsenestä 12 istui HOK-Elannon hallintoelimissä.

Tradekalla suhteessaenemmän poliitikkoja

Uusi näytön ja koetuksen paikka poliitikoilla on ensi vuonna, kun S-ryhmän kymmenen alueosuuskauppaa järjestävät omien edustajistojensa vaalit.

Kokoonsa nähden entisen Ekan, nykyisen Osuuskunta Tradeka-yhtymän, elimissä istuu enemmän kansanedustajia kuin S-ryhmän elimissä. Tradekan edustajiston jäsenistä putosivat eduskuntavaaleissa Minna Sirnö (vas) ja Pentti Tiusanen (vas). (Katso alla myös Tradekan elimissä toimivien uusien kansanedustajien nimet.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?