Yli 52-vuotiaan on vaikea saada uutta työtä

Suomessa lakisääteinen eläkeikä on kansainvälisesti vertaillen korkea, mutta eläkkeelle jäädään keskimääräistä aikaisemmin. Niin työntekijöiden kuin työnantajienkin mielestä yli 52-vuotiaan on tuoreen tutkimuksen mukaan vaikeaa vaihtaa työtä.

18.4.2011 17:23 | Päivitetty 18.4.2011 17:23

Työurien pidentämistä on rummutettu yhdellä jos toisella rintamalla viime kuukausina. On ehdotettu eläkeiän nostoa ja työelämän laadun parantamista. 

Terveystalon teettämän tutkimuksen mukaan yksi keskeinen ongelma on suomalaisten korvien välissä. Sekä työntekijät että työnantajat katsovat, että työpaikan saanti vaikeutuu oleellisesti 50–55 vuotiaana. Samaa mieltä ovat sekä 55 vuotta täyttäneet että kolmikymppiset.

Tutkimuksen mukaan viidesosa viisikymppisistä kokee, että työnantaja yrittää passittaa iäkkäämpiä työntekijöitä kilometritehtaalle ennen eläkeikää. Puolella työpaikoista esiintyy lievää ikäsyrjintää. Joka kymmenennellä työpaikalla asenteet ovat kohtalaisen syrjiviä tai pahempia.

Onko viisikymppinen raihnas?

Mielikuvissa yli viisikymppisen terveys saattaa jo reistailla ja työkyky on heikentynyt. Ylipaino, tuki- ja liikuntaelinvaivat ja sydänongelmat ovatkin yli viisikymppisillä yleisempiä kuin nuoremmilla.

Terveys ei kuitenkaan rapistu hetkessä, eivätkä vanhemmat työntekijät sairastele merkittävästi nuorempia enempää. Jos lihavuus verottaakin, ovat mielenterveysongelmat vastaavasti harvinaisempia.

Esimerkiksi lihavuudesta johtuviin ongelmiin on suhteellisen helppo puuttua työpaikkaliikunnan ja työterveyshuollon keinoin.

Terveystalon mukaan suurin osa yli viisikymppisistä onkin vielä hyvässä kunnossa. 52–65-vuotiaita on Suomessa lähes 1,1 miljoonaa. Olisi sääli, jos näitä työntekijöitä ei päästettäisi sorvin ääreen.

Terveystalon teettämään tutkimukseen osallistui tuhat työssäkäyvää ja 200 johtajaa tammi–helmikuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?