Perussuomalaiset eduskuntavaalien suuri voittaja - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Perussuomalaiset noussee hallitukseen

Perussuomalaiset on erittäin lähellä hallituspaikkaa sunnuntaisten eduskuntavaalien jälkeen. Puolue sai jättimäisen vaalivoiton, jolla se ponnisti eduskunnan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Pääministeri Mari Kiviniemi puolestaan ilmoitti heti, että Keskusta jää vapaaehtoisesti pois hallituksesta.

17.4.2011 23:55 | Päivitetty 18.4.2011 8:19

Perussuomalaiset sai 39 paikkaa uuteen eduskuntaan (vanhassa eduskunnassa 5 paikkaa). Suurimman puolueen paikan voitti Kokoomus 44 paikallaan (50). Sdp:n paikkaluku on nyt 42 (45), Keskustan 35 (51), Vasemmistoliiton 14 (17), Vihreän liiton 10 (15), Rkp:n 9 (9) ja Kristillisdemokraattien 6 (7).

Äänestysaktiivisuus oli 70,4 prosenttia. Perussuomalaiset oli ainoa puolue, joka onnistui nostamaan paikkalukuaan.

– Tuli. Iso. Jytky! Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini hehkutti puolueensa vaalivalvojaisissa.

– Meitä kohtaavat nyt uudet haasteet. Me olemme valmiita, hän vannotti.

Perussuomalaisten voitto oli niin suuri, että puoluetta on vaikea sivuuttaa seuraavaa hallitusta muodostettaessa.

– Hallitukseen pyritään ja toivottavasti päästään, Soini sanoi jo puoli kymmenen aikaan Ylen vaalilähetyksessä vaalivoiton alkaessa selvitä.Urpilainen:Persut hallitukseen

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen otti sunnuntai-iltana selkeän kannan vaalivoittajan hallitusvastuuseen: Perussuomalaisten paikka on seuraavassa hallituksessa.

– Hallituksen politiikka on näissä vaaleissa hävinnyt, Urpilainen sanoi Ylen haastattelussa.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk) oli samaa mieltä.

– Keskustan paikka on alkavalla vaalikaudella oppositiossa, hän sanoi puolueensa vaalivalvojaisissa.

– Kansa on puhunut, pulinat pois.

Ylen haastattelussa Kiviniemi selitti puolueen huonoa vaalitulosta hallitusvastuulla ja ikävillä päätöksillä. Hän sanoi "tottakai jatkavansa Keskustan puheenjohtajana".

– Vaalitulos ja ohjelma ratkaisevat, oli Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen vastaus kysymykseen, mahtuuko Perussuomalaiset hallitukseen.

Soini: Kriisipakettiei kelpaa

Vaaliväittelyiden yhdeksi kulmakiveksi muodostui huonosti taloutensa hoitaneiden EU-maiden auttaminen. Perussuomalaiset esiintyi kampanjassaan jyrkästi Euroopan unionissa kaavailtuja tukitoimia vastaan.

Timo Soini ei sunnuntai-iltana suostunut MTV3:n vaalilähetyksessä kommentoimaan tarkkaan kysymystä siitä, voiko puolue lieventää kielteistä kantaansa EU:n väliaikaisesta avustusrahastosta. Hän sanoi, että nyt tehtypaketti ei kuitenkaan kelpaa.

Sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen sanoi, että linja ei muutu: puolue vaatii edelleen pankkien ja sijoittajien saattamista vastuuseen kriisirahastoista päätettäessä.

Hallitusneuvottelut aloittava Jyrki Katainen ei pitänyt hallitusneuvotteluja ylivoimaisina.

– Olemme ratkoneet vaikeampiakin asioita, hän sanoi.

Kataisen mukaan Suomen vaalitulos "ei voi olla vaikeampi asia" kuin kansainvälinen finanssikriisi.

Suomen vaalitulosta seurattiin kiinnostuneina myös ulkomailla. Britannian yleisradion BBC:n verkkosivujen luetuin uutinen oli sunnuntai-iltana "Nationalistit voittoon Suomen vaaleissa".

Eduskuntavaalit nousi myös Financial Times -lehden verkkosivujen ykkösuutiseksi, jonka otsikko kuului "Eurovastaisuudesta käänne Suomen vaaleissa" (Finnish poll turns on anti-euro feeling).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?