Kauniaisten koulutoimi säästi rahaa tyhmillä päätteillä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Koulu säästi rahaa, muutti pc:t tyhmiksi

Säästöjä syntyi myös ympäristölle.

Julkaistu: 15.4.2011 15:23

Kauniaisten koulutoimen päätös ottaa äly pois vanhoista pc:istä osoittautui järkeväksi, VTT arvioi. Malli ei kuitenkaan sovi kaikille kouluille.

Kauniaisten suomenkielisen koulutoimen valinta vuonna 2007 kantoi hedelmää, VTT:n tutkimus paljastaa.

Koulutoimi päätti uusiokäyttää vanhoja työasemia hankkimalla palvelimelta käynnistyviä Linux-työpisteitä. Ohjelmistot ja tiedostot sijaitsevat palvelimilla, ja oppilastyöasemat ovat palvelimelta käynnistyviä tyhmiä ohutpäätteitä.

Kauniaisissa päätelaitteiden käyttöikä on VTT:n mukaan (pdf) kaksinkertaistunut, mikä on vähentänyt ympäristökuormitusta ja säästänyt lähes 40 prosenttia kustannuksissa.

Kyseinen ratkaisu nojaa avoimen lähdekoodin Linuxiin, mutta käyttöjärjestelmää oleellisempaa on vanhojen tietokoneiden eliniän kasvattaminen.

Normaalisti kuntien tietohallinnot ovat vastanneet koulujen tietotekniikkapalveluiden tuottamisesta ja hankkimisesta. Kauniaisissa koulutoimi hoiti hommat itse hankkien palvelut yrityksiltä kilpailutusten kautta.

Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole mahdollista kaikkialla Suomessa. Kauniaisten malli edellyttää koulutoimelta osaamista niin tietotekniikassa, hankinnassa kuin sopimusten tekemisessäkin.

Kunnan on tarjottava ylipäätään mahdollisuus it-palvelujen hankintaan itsenäisesti. Palvelutarjonnan kattavuus voi puolestaan olla haasteena etenkin syrjäseuduilla.

Koulujen tietotekniikan parantaminen on ajankohtainen ongelma. Viestintäministeri vaati maaliskuussa, että kouluihin on saatava tietotekniikan osaavia opettajia, laadukkaita sähköisiä oppisisältöjä ja toimivat tietoliikenneyhteydet.