Roubini: Kreikan velkasaneeraus on vain ajan kysymys

New Yorkin yliopiston taloustieteen professorin Nouriel Roubinin mukaan Kreikan valtion lainojen uudelleenjärjestely on vain ajan kysymys.

| Päivitetty

– Kyse ei ole siitä, joutuuko Kreikka hakemaan velkojensa järjestelyä, vaan siitä, milloin se tehdään. Espanja saattaa seurata Kreikkaa, hän sanoin Kazakstanin Almatyssä pidetyssä kokouksessa tänään.Roubinin mielestä sama kohtalo voi uhata myös myös Portugalin hallituksen ja Irlannin pankkien velkoja.

– Kun Kreikka epäonnistui, sanottiin, että Portugali on eri asia. Nyt sanotaan, että Espanja on eri asia. En ole varma, onko Espanja eri juttu, Roubini sanoi.

Hän on maineikas taloustieteilijä, joka aikoinaan ennakoi maailmanlaajuisen finanssikriisin puhkeamisen.

EU:n talouskomissaarin Olli Rehnin mukaan Kreikan velkasaneeraus ei ole mahdollista. Velkojen uudelleenjärjestely aiheuttaisi hänen mukaansa ketjureaktion Euroopan pankkijärjestelmässä.

Viime vuonna Kreikan hallitus joutui turvautumaan 110 miljardin euron apupakettiin Euroopan unionilta ja Kansainväliseltä valuuttarahastolta. Tukirahojen avulla maan on määrä välttää velkojensa laiminlyönti.

Kreikan pääministeri George Papandreou sanoi tänään, että Kreikan ongelmia ei ratkaista järjestelemällä velkoja uusiksi, vaan järjestelemällä Kreikkaa uudelleen. Hallituksen keskipitkän aikavälin ohjelma sisältää 22 miljardin euron edestä budjettivajetta supistavia toimia vuoteen 2015 mennessä. Suurin osa näistä on erilaisia menoleikkauksia.

Torstaina Kreikan valtion joukkovelkakirjalainojen korot nousivat ennätyskorkealle, kun Saksan valtiovarainministerin Wolfgang Schäuble arvioi, että maa saattaa tarvita velkojensa uudelleenjärjestelyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?