HS: Ilmalämpöpumppu voi uhata terveyttä

Ilmalämpöpumppu voi olla terveysriski ja levittää kotiin pahoja home- ja mikrobikasvustoja, varoittavat asiantuntijat. Kaikki eivät ole samaa mieltä. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

13.4.2011 12:25 | Päivitetty 13.4.2011 12:26

Asiantuntijoiden näkemykset energiaa säästävien ilmalämpöpumppujen terveyshaitoista jakautuvat kahtia. Osa pitää ilmalämpöpumppuja selvänä terveysriskinä, osa taas torjuu väitteet turhana pelotteluna, kertoo Helsingin Sanomat.

Terveysriskinä ilmalämpöpumppua pitävät arkkitehti Panu Kaila ja  rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö Asumisterveysliitosta.

Heidän mukaan ilmalämpöpumppu voi muuttua terveydelle haitalliseksi, jos sen huolto laiminlyödään. Tuolloin pumpusta tulee homeitiöitä ja myrkkyjä ilmaan puhaltava laite.

Näin käy, kun laitetta ei puhdisteta ja sen sisälle tiivistyy kesäviilentämisen jälkeen kosteutta, jolloin voi syntyä home- ja mikrobikasvustoa.  Myös seinärakenteisiin voi tulla hometta, kun viilennetty sisäilma ja lämmin ulkoilma kohtaavat.

Terveyttä voi haitata myös se, että jotkut laitteet tuottavat terveydelle haitallista otsonia, vaikka niiden kerrotaan tuottavan ionisaattorilla raikasta tuoksua.

Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa myös vetoa, joka tutkimusten mukaan lisää sairastelua. 

Myös Taloussanomat on kertonut ilmalämpöpumppujen terveysriskeistä homeongelmien lisääjänä. Ilmalämpöpumppuja on markkinoitu helppohoitoisina, mikä voi saada käyttäjän laiminlyömään huollon.

– Ilmalämpöpumppu vaatii aivan yhtä säännöllistä puhdistamista kuin mikä muukin ilmastointijärjestelmä, arvioi Taloussanomien haastattelema sisäilmatutkimusyhtiö Lifan markkinointijohtaja Kimmo Haapalainen.

Vaikka laite toimisikin moitteetta, voi se silti levittää hometta ja mikrobeja.

Kaikki eivät ole samaa mieltä. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen hallituksen jäsen Mikko Sandberg ja toiminnanjohtaja Petri Koivula torjuvat Helsingin Sanomissa väitteet terveysriskeistä. 

Heidän mukaansa home ei viihdy suodattimissa, jos ne puhdistetaan riittävän usein, mikä voi tarkoittaa jopa viikoittaista puhdistusta.

He myös kiistävät puheet kosteuden tiivistymisestä seinien sisään. Lämpötilaerot eivät Suomessa ole riittävän isot. Ennakkotapauksia ei Suomessa ole tiedossa heidän mukaansa. Viilennys voi päin vastoin vähentää homehtumista, he sanovat.

Otsonivaaran he torjuvat sanomalla, että ilmalämpöpumppujen ionisaattorit ovat sen verran tehottomia, että ne eivät tuota niin paljon otsonia, että raja-arvot ylittyisivät.

Vedolle altistumista voi heidän mukaansa puolestaan välttää sijoittamalla pumpun oikein.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?