"Palkkaratkaisu hipoo monen kauppiaan sietokykyä"

Kaupan liiton mukaan kaupan työntekijöiden kanssa sovittu palkkaratkaisu on liian kallis. Eniten siitä kärsivät liiton mukaan maakuntien kaupat. – Ratkaisu hipoo jo monen yrittäjän sietokykyä, liitto sanoo.

13.4.2011 11:12 | Päivitetty 13.4.2011 12:20

Kaupan liitto pitää alalle eilen saatua palkkaratkaisua kalliina. PAM:n mukaan sopimuksen kustannusvaikutus on kolme prosenttia ensimmäiseltä vuodelta. Kaupan liitto laskee kokonaisvaikutuksen olevan 2,3–2,9 prosenttia.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Tapio Mäkeläinen arvioi, että tehty sopimus on kallis kevään yleisiin linjauksiin verrattuna.

– Erityisen kallis sopimus on toisen kuntakalleusluokan yrityksille eli maakunnissa sijaitseville kaupoille. Näiden tulevaisuus näyttää pelottavalta kiristyvien verojen ja heikkenevän ostovoiman valossa. Palkkaratkaisu hipoo monen yrittäjän sietokykyä, Mäkeläinen sanoo tiedotteessa.

Kaupan alan 46 000 yrityksestä 84 prosenttia on alle viiden hengen yrityksiä. Koko alan katteet ja palkanmaksuvara eivät Kaupan liiton mukaan ole taantuman aiheuttaman notkahduksen jälkeen palautuneet vuoden 2008 tasolle. Liitto huomauttaa, että toimialan katteet ovat perinteisesti selvästi pienemmät kuin muilla elinkeinoelämän alueilla kuten teollisuudessa.

Kaksivuotinen sopimus päättyy maaliskuun lopussa 2013. Palkankorotuksista on sovittu vain tälle vuodelle. Ensi vuoden korotuksista sovitaan viimeistään helmikuun loppuun mennessä.

Sopu takasi myynnin jatkumisen normaalisti. PAM oli uhannut aloittaa lyhyiden lakkojen sarjan perjantaina K-Citymarketeissa ja Prismoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?