Goldman Sachs varoittaa raakaöljykuplasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Goldman Sachs varoittaa raakaöljykuplasta

Amerikkalaispankin mukaan raakaöljyn nykyinen hintataso ei tule pitämään. Myöskään Opec ei usko raakaöljystä olevan puutetta.

12.4.2011 20:15 | Päivitetty 12.4.2011 20:23

Amerikkalaispankki Goldman Sachs varoittaa, että raakaöljyssä tullaan näkemään merkittävä hinnanlasku. Pankin mukaan Pohjanmeren Brent-laadun hinta tulee laskemaan tulevina kuukausina noin 105 dollariin barrelilta.

Tällä hetkellä Brentin tynnyrihinta on vielä yli 120 dollarissa. Goldman Sachsin analyytikkojen mukaan raakaöljyvarastot ja öljyntuottajien Opecin käytettävissä oleva tuotantokapasiteetti riittävät ehkäisemään hintojen kipuamisen kesän 2008 huipputasoille. Opec tuottaa noin 40 prosenttia maailman raakaöljystä.

Opecin mukaan sen jäsenvaltiot ovat onnistuneet enimmäkseen täyttämään Libyan öljyntuotannon jättämän vajauksen eikä raakaöljyn hinnannousussa kahden ja puolen vuoden huipulle ole kysymys öljyn riittävyydestä, vaan siihen kohdistuvasta pelosta.

Opec on nostanut ennustettaan raakaöljyn globaalista kysynnästä tänä vuonna. Ennusteessa on otettu huomioon myös öljyn viimeaikainen hinnannousu.

Opecin mukaan järjestön 12 jäsenen on tuotettava keskimäärin 29,9 miljoonaa barrelia päivässä tyydyttäkseen kysynnän. Ennusteessa on 100 000 barrelin nosto viime kuuhun verrattuna.

Maailmanlaajuisen öljykysynnän arvioidaan kasvavan tänä vuonna keskimäärin 1,4 miljoonaa barrelia päivässä 87,94 miljoonaan barreliin. Tässä on nousua 1,6 prosenttia. Kansainvälinen energiajärjestö IEA piti tänään arvionsa ennallaan 89,4 miljoonassa barrelissa päivässä.

Goldman Sachs arvioi, että Brentin ja WTI-viiteöljyn välinen hintaero tulee jatkossa kapenemaan. Brent on ollut viime aikoina WTI:tä selvästi kalliimpaa.

Raakaöljyn tynnyrihinta on ollut tänään jyrkimmässä laskussa lähes viiteen kuukauteen, kun Japani arvioi Fukushiman ydinonnettomuuden olevan aikaisempia arvioita vakavampi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?