Diesel vai bensa-auto? Katso kumpi on halvempi

Diesel-autojen suosio kasvaa vauhdilla, mutta onko dieselin hankinta niin järkevää kuin moni uskoo? Esimerkiksi diesel-polttoaineen hinta nousee nyt bensaa nopeammin. Taloussanomat selvitti, kummalla ajaa edullisemmin – dieselillä vai bensa-autolla.

12.4.2011 6:02 | Päivitetty 1.2.2012 11:44

Diesel kallistuu, diesel kallistuu...

Älkää lotkauttako korvianne tälle maailmanlopun manaukselle, jos mittariinne kertyy paljon kilometrejä.

Taloussanomien Suomen Rahatiedolla teettämä selvitys paljastaa, että diesel lyö bensan jo 15 000 kilometrin vuosiajoilla, kun huomioon otetaan oman auton kaikki käyttökustannukset. (Katso taulukko 1 jutun lopussa)

Lisäksi selvityksessä on otettu huomioon tänä keväänä muuttuneen ajoneuvoveron ja käyttövoimaveron vaikutus.

Muutos ei ole järisyttävä, mutta kuitenkin jo 20 000 kilometrin ajoilla se tekee 153 euroa vuodessa, kun aiemmin ero oli dieselin hyväksi 135 euroa vuodessa.

Pienet ajot?Valitse bensa! 

Alle 4 000 kilometriä vuodessa ajavat säästävät puolestaan yli 300 euroa valitessaan bensiinin dieselin sijasta.

– Kilometrimäärän kasvaessa dieselauton vuotuiset käyttökustannukset pienenevät bensa-autoon verrattuna, Suomen Rahatieto Oy:n toimitusjohtaja Seppo Rekonen sanoo.

Hänen mukaansa 4.4.2011 polttoainehinnoilla rajapyykki oli 15 000 kilometrissä, kun esimerkkiautona käytetään VW Golfia. Muuten esimerkkiautona olevan Golfin vuosikustannukset olivat alentuneet vähäpäästöisiä autoja suosivan verotuksen takia.

– Syntyvä ero johtuu dieselin bensiiniä edullisemmasta hinnasta ja toisaalta käyttövoimaveron vaikutuksen pienentymisestä kilometrien kasvaessa, Rekonen selittää.

Hän huomauttaa, että automerkistä ja mallista riippuu luonnollisesti se, mikä on kunkin auton kohdalla oikea kilometrimäärä, jolloin edullisemman dieselin hinta kääntää vuotuiset kustannukset dieselauton hyväksi. (Katso eroja taulukosta 2.)

Muista myösmuut kulut! 

Pelkät vuotuiset verot ja polttoainekustannukset eivät kuitenkaan ole Rekosen mielestä nekään aivan koko totuus asiassa.

– Jos vertailuun otetaan mukaan polttoainekulujen ja verojen lisäksi auton hankinta sekä kaikki muut käyttökustannukset, kuten huollot, vakuutukset, renkaat, pysäköinti yms., bensiiniauto hakkaa usein dieselauton kokonaiskustannuksissa, Rekonen arvioi.

Vielä vuosi sitten tuntui siltä, että bensiinillä pyyhkäistäisiin kokonaan dieselin ohi, kun uudet pihit bensamoottorit pistivät monet autoilun taloudellisuuslaskelmat uusiksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?