OECD varoitti Ranskaa asuntokuplasta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asuntokupla uhkaa Ranskan taloutta

Teollisuusmaiden talousjärjestö OECD kehottaa Ranskaa kiristämään asuntoluototuksen ehtoja hillitäkseen asuntomarkkinoiden ylikuumentumista.

­

11.4.2011 12:15 | Päivitetty 11.4.2011 14:17

OECD toteaa tänään julkistamassaan maakatsauksessa, että pitkittyessään löysä asuntolainotus saattaa johtaa hintakuplaan Ranskassa.

Asuntojen hinnannousu voi muodostua uhkaksi pankeille ja koko kansantalouden toipumiselle viime taantumasta.

Järjestö arvioi myös, että Ranskan talous ei ehkä kasva samaa tahtia kuin presidentti Nicolas Sarkozyn hallitus on esittänyt. Ensi vuonna Ranskassa on presidentinvaalit. OECD:n arviossa talouskasvu on tänä vuonna 1,6 prosenttia. Ranskan valtiovarainministeriö on ennustanut kahden prosentin kasvua. Työttömyysprosentti on jämähtänyt 9,5 prosenttiin.

OECD katsoo Ranskan olevan jäsenmaista tietyssä välittäjäasemassa, koska se on kyennyt toipumaan vuoden 2008 talouskriisistä. Ranskan on silti ryhdyttävä toimiin lisätäkseen työmarkkinoiden joustoja ja hillitäkseen julkista lainanottoa ja kiristääkseen asuntolainavakuuksien ehtoja.

OECD mielestä uudistukset ovat välttämättömiä Ranskalle, jonka julkinen velka on 83 prosenttia bruttokansantuotannosta ja kaupan alijäämä kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta. Eläkeiän nostaminen 60 vuodesta 62:een sai kiitosta OECD:ltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?