Kiinan rikkaat hevostelevat

Hevoset tekevät paluuta Kiinaan. Niiden avulla tehdään vielä paljon rahaa. Hevosten omistaminen ja hevosurheilu ovat maan uusrikkaiden suosiossa. Monet myös uskovat vahvasti, että maan johto sallii lähivuosina vedonlyönnin hevoskilpailuissa.

10.4.2011 9:03 | Päivitetty 8.4.2011 15:05

Jiangshan-järven rannalle noin tunnin päähän Qingdaon kaupungista on rakenteilla mittava hevosharrastus- ja urheilukeskus. Sadan miljoonan euron vapaa-ajan keskukseen rakennettava Jiangshan Equestrian Club on Kiinan hevosliiketoiminnan mikrokosmos. Sen käyttövoima tulee uusrikkaiden kiinalaisten statushakuisuudesta ja uskosta hevoskilpailujen vedonlyönnin vapauttamiseen.

Lyle Plumb, joka vetää hevosurheilukeskuksen perustamista, sanoo, että kiinalaisille hevoset ovat ennen kaikkia statusjuttu.

– Kiinassa raharikkailla on jo useita asuntoja ja autoja, he tarvitsevat hevosia pönkittääkseen omaa statustaan. Ostaessaan mökin vapaa-ajan keskuksesta he samalla liittyvät hevosklubiin, jossa he kuuluvat samaan seuraan vip-ihmisten kanssa.

– Kiinalaiset eivät tiedä hevosista mitään. Rikkaat vanhemmat ovat 30–50-vuotiaita, heillä ei ole eikä heille kehity henkilökohtaista suhdetta hevosiin. Ne ovat pelkää omaisuutta. Hevosia hankitaan lapsille, joille kehittyy samanlaiset tunnesiteet kuin lännessä on hevosharrastajilla.

Hevonen vie oikeaan seuraan

Klubin jäsenyys maksaa12 000 juania eli runsaat 1 200 euroa vuodessa tavallisille varakkaille. Vip-jäsenet, joiden kanssa tavikset haluavat kaveerata, ovat erikseen. Kaikkein korkea-arvoisimmille virkamiehille ja vaikutusvaltaisimmille liikemiehille on varattu oma spesiaali-vip-jäsenyys. Tuolle eksklusiiviporukalle on rakennettu vähän erillään oleva oma klubitalo. Tosin tavallisilla jäsenillä ei ole mitään asiaa vip-jäsenten tiloihinkaan.

Plumb uskoo, että kesän aikana avattavalla hevosurheilukeskuksella ei ole vaikeuksia jäsenhankinnassa. Mökin ostajille jäsenyys on taattu, mutta muiden suhteen jäsenyyden saatavuutta voidaan joutua rajoittamaan. Palveluista täytyy maksaa erikseen jäsenmaksun päälle.

Jiangshanin 200 hehtaarin hevosurheilukeskuksessa on tallit ja huoltotilat runsaalle sadalle hevoselle. Niistä 45 on Australiasta tuotuja lämminverisiä ja 60 kiinalaisia ratsuhevosia. Suunnitelmissa on myös hevosjalostus ja eläinten myynti.

Siellä on jo valmiina sisä- ja ulkoratsastuskenttä, klubirakennukset. Henkilökunnan asunnot parille sadalle hengelle ovat juuri valmistumassa. Rakenteilla on myös laukkarata, hevospoolokenttä ja matkaratsastuspolut.

Hevospoolo on kasvattamassa nopeasti suosiotaan Kiinan rikkaiden keskuudessa. Suunnitella on liiga, johon kaavaillaan 12 joukkuetta. Tarkoitus on värvätä mukaan ammattilaisia Euroopasta.

Vedonlyönti onsuurin veturi

Hevosurheilun suurin houkutus on kuitenkin toive vedonlyönnin vapautumisesta. Tällä hetkellä uhkapeli on Kiinassa ankarasti kielletty muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Kiinan urheiluveikkauksella on myyntipisteitä kaikkialla Kiinassa. 

Hevoskilpailujen vedonlyönnin odotetaan vapautuvan Hainanin trooppisella saarella, josta rakennetaan kansainvälistä turistikeskusta. Mitään virallista merkkiä laillisen vedonlyönnin alkamisesta muualla Kiinassa ei ole näkyvissä, silti sitä odotetaan vesi kielellä.

Jiangshanissa on tarkoitus järjestään näytöslaukkakilpailuja, joissa ei ole järjestettyä vedonlyöntiä. Minusta näyttää, että sielläkin vedonlyönnin varaan lasketaan paljon. Ratsastustallien ja -koulun avulla tuskin kymmenien miljoonien eurojen sijoituksia saadaan takaisin.

Plumbin mukaan Jiangshanin radalla on yksinoikeus hevoskilpailujen vedonlyöntiin Shandongin provinssissa, jos vedonlyönti laillistetaan.

Konsultti tietämättään

Lyle Plumb on entinen jockey. Hän on myös Australian rotuhevosjärjestön (Australia Thoroughbred Association) johtaja. Plumb päätyi mielenkiintoisella tavalla vetämään Qingdaon hevoskeskusta.

Hän oli toisen työnantajan palveluksessa, kun hänelle tarjottiin tilaisuutta käydä tutustumassa muihin laukkakeskuksiin eri puolilla Kiinaa. Hän oli tyytyväinen saadessaan tilaisuuden tutustua Kiinaan, mutta yllättyi kuullessaan Qingdaossa, että häntä vuokrataan konsulttina eri kentille. Konsultointimaksu oli niin kallis, että Qingdaon projektille tuli edullisemmaksi palkata hänet.

Seikkaperäinen selvitys Kiinan hevosurheilukeskuksista löytyy  kentuckylaisesta verkkopalvelusta. Kentucky on suuri amerikkalainen hevosteollisuuden keskus, joka tekee töitä päästäkseen Kiinan markkinoille.

Maailman elintarvikejärjestön vuoden 2006 lukujen mukaan Kiinassa oli 7,5 miljoonaa hevosta. Yhdysvallat on maailman suurin hevosmaa. Siellä oli 9,5 miljoona hevosta. Suomessa laskettiin hevosia olevan runsaat 72 000 vuonna 2009.

Floridan tallit lumiaavikolla

Ottaessaan Qingdaon hevosprojektin vastaan Lyle Plumb peri uudet tallit, joissa ei ollut lainkaan ulkoseiniä. Rakennuttaja oli lähettänyt yliopistolta värvätyn suunnittelutiimin Floridaan tutkimaan millaisia rakennuksia hevosille tarvitaan. Floridassa hevoset tulevat toimeen avotalleissa, mutta eivät Shandongin provinssissa, missä lumi ei ole talvella harvinaista.

Plumb ennätti rakennuttaa seinät talleihin ennen kuin hänen Australiasta tuottamansa hevoset vapautuivat tuplakaranteenista. Ennen Kiinan vaatimaa terveyskaranteeni hevoset olivat Australian vientikaranteenissa.

Hevonen ja lohikäärme lentävät taivaaseen

Hevonen on tärkein eläin Kiinan historiassa. Sillä on ollut suuri merkitys niin mytologiassa kuin logistiikassa ja sodankäynnissäkin. Silti Kiina on kärsinyt hevospulasta lähes koko historiansa ajan. Kiinan hevoskanta on ollut riippuvainen tuontihevosista ja muualla maailmassa tapahtuneesta hevosjalostuksesta.

Professori Sun Jin mukaan Kiinan hevoshistoriassa on ollut kolme merkittävää murroskautta. Ensimmäinen oli Han-dynastian aikana (206 eaa- 220 jaa), jolloin keisari Wun valtakaudella käytettiin valtavasti varoja parempien hevosten hankkimiseen lännestä. Toinen murroskausi koettiin Tang-dynastian aikana (618-907 jaa). Silloin hevoskantaa kohennettiin tuomalla maahan arabialaisia ja turkkilaisia siitoseläimiä ja luomalla laadukas hevosjalostusohjelma.

Kolmas murroskausi sattui Yuan-dynastian (1279-1368 jaa) aikaan, jolloin loputkin Tang-kauden jalostusohjelmista romutettiin. Hevosjalostuksen rappiokaudesta olivat vastuussa kuuluisat hevosmiehet. Yuan-kauden ensimmäinen keisari oli nimittäin mongolivalloittaja Tsingis-kaanin pohjanpoika Kublai-kaani.

Kiinalaisessa mytologiassa tärkeimmät eläimet ovat lohikäärme ja hevonen. Mytologiassa ne molemmat osaavat lentää. Lentävä hevonen pystyi viemään omistajansa kuolemattomien majoille seuraavaan elämään. Niinpä ylimystön mausoleumeihin on laitettu mukaan myös hevosia ja rattaita.

Kiinan pitkä historia on täynnä sotia, joita on käyty keskenään sotivien pienten ja vähän suurempien keisarikuntien kesken. Sun Ji sanoo, että Läntisen Zhou-dynastian aikaan (1100-771 eaa) sotilasmahtia mitattiin sotavaunujen lukumäärällä.

Kiinalaiset valjaat mullistivat maailmaa

Hevosten merkityksen kasvaessa sotilaskäytössä, myös hevosurheilun suosio nousi. Esimerkiksi Tang-dynastian aikaan keisarin hovia viihdytettiin tanssivilla hevosilla. Hevospoolo oli suosittu peli sekä miesten että naisten keskuudessa.

Tang-kaudelta on säilynyt lukuisia upeita hevospatsaita ja maalauksia. Tang-muoti suosi vahvoja, pyöreämuotoisia hevosia ja naisia.

Kiinalaiset kehittivät ja ottivat käyttöön hevosvaljaat, joissa oli rintaremmi tuhat vuotta ennen länttä. Nämä valjaat sallivat hevosen koko voiman hyödyntämisen, sille ne eivät estäneet hevosen hengitystä. Kiinalaiset ottavat kunnian myös jalustimien keksimisestä. Ne tarjosivat ratsusotilaille vakaan alustan aseiden käyttöön.

Professori Sun pitää valjaita ja jalustimia niin tärkeinä, että ne ovat paperin ja ruudin kanssa neljän maailmaan eniten vaikuttaneen kiinalaisen keksinnön joukossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?