PS-tilit pinnistivät niukasti ohi eläkevakuutusten - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sampo Pankki: Epävarmuus veroista nakertaa ps-tilien suosiota

Pitkäaikaissäästämiseen tarkoitettuja ps-tilejä on avattu odotettua vähemmän. Yksi syy on Sampo Pankin mukaan epävarmuus nostojen verokohtelusta.

4.4.2011 11:29 | Päivitetty 4.4.2011 11:30

Pitkäaikaissäästämiseen tarkoitettuja ps-tilejä avattiin viime vuoden huhti–joulukuussa yli 9 800. Säästämismuoto tuli mahdolliseksi viime huhtikuussa. Vapaaehtoisia eläkevakuutuksia otettiin samaan aikaan 8 400.

Sampo Pankin Varallisuudenhoidon johtaja Kimmo Laaksonen myöntää, että ps-tileiltä odotettiin alalla enemmän. Toiveita herätti vapaaehtoisten eläkevakuutusten suosio takavuosina, mutta ps-tileihin on kohdistunut kritiikkiä.

– Sinällään ei ollut mikään yllätys, että ps-säästäminen yleistyy hitaasti. Säästämismuotojen vertailu on koettu vaikeaksi ja uuteen malliin on kohdistunut siksi epäilyjä, Laaksonen sanoo Sampo Pankin tiedotteessa.

Ps-säästöjä koskevassa keskustelussa tulee usein esiin epävarmuus säästöjen verokohtelusta sitten, kun ne saa eläkeiässä nostaa.

– Tuleva hallitus voisi verokohtelun selkiyttämiseksi muuttaa lakia niin, että ps-säästöjen nostoa verotettaisiin kiinteällä verokannalla, esimerkiksi 28 tai 30 prosentilla, Laaksonen sanoo.

Ps-tilin säästöt ovat verovähennyskelpoisia 5 000 euroon asti vuodessa. Verovähennys on 28 prosenttia eli enintään 1400 euroa. Varoja voi sijoittaa rahastoihin, osakkeisiin, talletuksiin ja joukkolainoihin.

Sijoitusten tuotoista ei tarvitse säästämisaikana maksaa veroa, vaan vasta nostettaessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?