Nordea: Asuntolainanhoitokyky heikkeni hieman - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

308 e/kk – kajaanilainen maksaa asuntolainastaan vähiten

Julkaistu: 31.3.2011 10:16, Päivitetty 1.4.2011 8:13

Asuntojen hintojen ja korkojen lievä nousu heikensi viime vuoden lopulla suomalaisten kykyä hoitaa asuntolainaa. Heikoin kyky on helsinkiläisillä. Kajaanissa ja Oulussa tilanne jopa helpotti. Lainanhoitokykyä indeksillä laskevan Nordean mukaan kotitaloudet pystyivät silti hyvin hoitamaan velkansa.

Koko maassa Nordean asuntoindeksin pisteluku oli joulukuun lopussa 32,7, kun se viime vuoden lopussa oli 32. Eniten indeksi nousi Vaasassa, Helsingissä ja Kokkolassa.

Kajaanissa, Kuopiossa, Oulussa ja Turussa indeksi laski vähän.

Indeksissä on laskettu hoitokulut Tilastokeskuksen mukaan keskikokoiselle, hieman alle 77 neliön asunnolle, jonka asukas on ostanut 70-prosenttisesti velaksi ja ottanut 25 vuoden lainan. Mitä pienempi luku on, sitä parempi on velallisen lainanhoitokyky.

Koska Helsingissä on kalleimmat asunnot, lainanhoitotaakka on kovin pääkaupungissa. Helsingissä indeksi oli selvästi heikoin eli 47,2. Espoossa ja Vantaalla lukemat olivat seuraavaksi suurimmat. Pääkaupunkiseutu nostaa koko maan pistelukua. Muualla maassa vain Tampereen pisteluku ylittää keskiarvon.

Vaikka vaasalaisten lainanhoitokyky heikkeni puolessa vuodessa eniten eli 2,4 prosenttia, indeksi on edelleen selvästi alle koko maan keskiarvon eli 27. Kajaanin lukema on pienin eli 21,1.

Helsingissä tuplasti kalliimpi asunto

Asuntolainojen korot nousivat viime vuonna. Kun vielä kesällä keskimääräinen korko oli 1,9 prosenttia, vuoden lopussa se oli jo 2,2 prosenttia. Korkomuutos koskee kaikkia tasaisesti koko maassa, mutta asuntojen hintojen muutos vaikuttaa paikallisesti.

Asuntojen hinnat nousivat keskimäärin koko maassa. Indeksikodin hinta oli vuoden lopussa keskimäärin 163 891 euroa. Helsingissä se oli 274 867 euroa, Kajaanissa 101 760 euroa.

Helsinkiläisen kotitalouden asuntolainan kuukausikustannus nousi liki 35 euroa 833 euroon. Kajaanilaiskotitalouden lainakulu sen sijaan laski puolessa vuodessa 8 euroa 308 euroon.

Historiallisesti korot ovat nousustaan huolimatta edelleen ennätysalhaalla, mikä hillitsee lainan kuukausikustannuksia.

– Matalien korkojen alas painamien kustannusten ei pidä antaa liiaksi ohjata päätöksentekoa, vaan tuleva korkojen nousu pitää ottaa huomioon asunnon ostosuunnitelmia ja lainanhoitolaskelmia tehtäessä, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen huomauttaa.

Koska korot nousevat edelleen, uutta asuntolainaa ei pidä nykykorolla mitoittaa oman maksukyvyn ylärajoille. Pankit  testaavat asiakkaidensa maksukykyä siten, että näiden pitää selvitä lainasta, vaikka korot nousisivat kuuteen prosenttiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?