Lähi-idän levottomuudet ovat näkyneet viime aikoina sekä bensiinin että dieselin kallistumisena, mutta diesel on kallistunut suhteessa bensaa selvästi jyrkemmin.
Samaan suuntaan vaikuttavat dollarin eurokurssin muutokset ja odotukset maailmantalouden kasvun vauhdittumisesta. Dollarin vahvistuminen euroon nähden vaikuttaa yleensä polttoaineiden kuluttajahintoja nostavasti.
Keskiviikkona diesel oli hintatietoja keräävän polttoaine.netin mukaan kalleinta Rovaniemellä, jossa litra maksoi 1,419 euroa. Dieselin keskihinta oli 1,375 euroa litralta, kun E10:n keskihinta oli 1,557 euroa.
Vielä vuodenvaihteen jälkeen litran dieseliä sai Öljyalan keskusliiton tilaston mukaan keskimäärin reilulla 1,30 eurolla, mutta nyt dieselin hinnoissa ei olla enää kaukana vuoden 2008 yli 1,40 euron huippulukemista. Toisaalta vielä vuoden 2009 alussa diesellitran sai alle eurolla, jolloin moni hankkikin säästömielessä ”tiisselin”.
Tulevaisuus näyttääkin dieselautoilijan kannalta synkähköltä. Dieselin hinta voi periaatteessa kivuta bensiinin hintaa kalliimmaksi. Näin on esimerkiksi käynyt Britanniassa. Myös Ruotsissa hintaero on ollut välillä niukasti dieselin vahingoksi.
– Hintaeroon vaikuttavat monet tekijät. Kansainvälisissä tuotehinnoissa näkyy se, että dieselöljy on strategisesti tärkeä tuote. Silloin kuin maailmalla on paljon levottomuuksia, heijastuu tämä juuri keskitisleiden hintoihin, kun taas bensiini on enemmän kuluttajatuote, sanoo Öljyalan keskusliiton talouspäällikkö Anne Maskula.
Suurin osahinnasta veroa
Suomessa dieselautokannan kehitys vauhdittui vuoden 2008 verouudistuksen jälkeen, jolloin hiilidioksidipäästöihin perustuva verotus laski dieselautojen hintoja. Tällöin dieseleitä ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli lähes puolet. Dieselautojen suosio on viime vuosina lisääntynyt myös Euroopassa.
Suurin osa sekä dieselin että bensiinin hinnasta on Suomessa veroa. Jos bensiinin litrahinta on 1,40 euroa, on siitä Öljyalan keskusliiton mukaan veron osuus 63 prosenttia.
Dieseliä on Suomessa perinteisesti verotettu bensiiniä keveämmin, mutta tämä ero tulee jatkossa muuttumaan kun polttoaineverotusta on rukattu suosimaan vähäpäästöisempiä ajoneuvoja.
Diesel tuottaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin bensa, mutta aiheuttaa enemmän hiukkaspäästöjä. Vuoden 2008 verouudistusta tehtäessä huomiotta jäi se, että dieselmoottorit tuottavat bensiinimoottoreihin nähden moninkertaisesti myös typenoksideja.
Dieselöljylle polttoaineverouudistuksen sisältämä verotason korotus tulee voimaan ensi vuoden alussa. Samalla kuitenkin kevennetään dieselin vuotuista käyttömaksua eli dieselveroa. Henkilöautojen käyttövoimavero eli entinen dieselvero alenee 18 prosenttia ja kuorma-autojen 29–45 prosenttia.
Kokonaiskustannusten paljon ajaville dieselautoilijoille on kuitenkin arvioitu kasvavan, kun dieselin polttoainevero nousee kahdeksan senttiä litralta.
Tämä rokottaa myös ammattiautoilijoita. Kuljetusyrityksiä edustavan Suomen Kuljetus ja Logistiikan hallituksen puheenjohtajan Ahti Myllyksen mukaan ”hienolta kuulostava” käyttövoimaveron alennus ei riitä kompensoimaan verouudistuksen aiheuttamia lisäkustannuksia.
– Onneksi veronkorotusta siirrettiin vuodella eteenpäin, kun diesel on sietämättömän kallista. Entistä useammalla yrittäjällä on myös nykyisin polttoainekustannukset huomioon ottavat klausuulit sopimuksissa, joko polttoainesuojaukset tai sitten kuljetussopimuksessa hinta asiakkaalle nousee polttoaineen mukana, Myllys sanoo.
Hänen mukaansa taustalla ovat juuri vuoden 2008 kalliista dieselistä saadut kokemukset.
Ensi vuoden alussa voimaan tuleva dieselin veronkorotus kohtelee hänen mukaansa kuljetusyrittäjiä eri tavoin. Hyötyjiä ovat lyhyttä ajoa ajavat, kuten jakeluautot, joilla polttoainekustannukset ovat pieni osa kokonaiskustannuksista. Sen sijaan paljon ajavassa rahtiliikenteessä polttoainekustannukset ovat merkittäviä ja käyttövoimaveron alennus on pian syöty.
– Vuositasolla 30 000 kilometrin jälkeen muuttuu jo maksumieheksi. Raskaassa liikenteessä verouudistuksen hyöty on kuitattu jo kahdessa viikossa. Tämä on myös elinkeinoelämälle kallis muutos, sinne hintapaine vyöryy.