Suomeen tuotu superruoka on markkinoille kelvollista paljon harvemmin kuin tavalliset elintarvikkeet. Tullilaboratorion vuosina 2009–2010 tutkimista superruuaksi nimitetyistä tuotteista seulan läpäisi vain noin kolmannes.
Tavallinen hyllytyssyy ovat puutteelliset pakkausmerkinnät, mutta superruoka-tuotteista löytyy myös liikaa torjunta-aineita.
– Superfood-tuotteiden tyypillisiä ongelmia ovat olleet liialliset torjunta-ainemäärät sekä heikko mikrobiologinen laatu, kertoo tullikemisti Carola Ranta kertoo suomalaista ruokakulttuuria edistävän Ruokatiedon verkkosivujen uutisessa.
Superfood on kaupallinen termi. Sillä ole mitään määritelmää eikä sen käyttöä valvota. Superruuaksi kutsutaan tyypillisesti runsaasti ravintoaineita sisältäviä elintarvikkeita, joita pidetään erittäin terveellisinä esimerkiksi väitetyn antioksidanttiominaisuutensa perusteella.
14 kasvinsuojeluainettaja kelvollinen syötäväksiYksi tunnetuimmista superfoodeista on kuivattuna käytettävä goji-marja, jota tuodaan Suomeen Kiinasta ja Yhdysvalloista. Tullilaboratorion vuosina 2009–2010 tutkimista goji-marjoista vain viidennes on kelvannut myyntiin. Marjoissa on ollut etenkin liikaa kasvinsuojeluaineita ja sulfiittia. Myös säteilytys on ollut niiden ongelma.
Goji-marja on viime kesästä lähtien luokiteltu tomaatiksi EU-lakiin tehdyn muutoksen vuoksi. Sen jälkeen marjaan on sovellettu samoja raja-arvoja kuin tomaatille, mikä tarkoittaa, että gojissa saa olla nyt aikaisempaa enemmän torjunta-ainejäämiä.
– Esimerkiksi pari kuukautta sitten tutkitusta goji-marjaerästä löydettiin jäämiä 14:sta eri kasvinsuojeluaineesta. Erä oli silti määräysten mukainen ja pääsi normaalisti markkinoille, Ranta kertoo.
Muita super-sanalla markkinoitavia tuotteita ovat esimerkiksi kuivatut inca- ja mullberry-marjat, maca-jauhe, jauhettuna syötävä violetti maissi, spirulina-merilevä ja raakakaakaon palat.
Kotimaiset marjatedistävät terveyttäRuokatiedon artikkelissa muistutetaan, että suomalaisilla marjoilla on havaittu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Professori Raija Tahvonen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta MTT:stä toteaa, että terveysvaikutukset selittyvät luultavasti useiden eri aineiden yhteisvaikutuksilla.
– Marjoissa on runsaasti monia välttämättömiä ravintoaineita kuten vitamiineja, kivennäisaineita sekä ravintokuitua, mutta myös paljon muita bioaktiivisia aineita. Tutkimusnäyttö esimerkiksi marjojen polyfenolien terveysvaikutuksista lisääntyy jatkuvasti, hän sanoo.