Myy asuntosi ennen putkiremonttia ja säästä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Myy asuntosi kuusi vuotta ennen putkiremonttia

Jos aiot vaihtaa asuntoa ja taloyhtiöönne on tulossa putkiremontti, asunto kannattaa myydä ennen remonttia. Isännöintiliiton ja Kiinteistömaailman teettämän tutkimuksen mukaan tuleva remontti laskee hintaa, mutta ei niin paljon kuin remontti maksaa.

29.3.2011 10:16 | Päivitetty 29.3.2011 12:35

Edessä oleva putkiremontti laskee asunnon hintaa. Vaikutus alkaa tuntua jo kuusi vuotta ennen kunnostuksen alkamista.

Tuolloin asunto remontoimattomassa talossa on kolme prosenttia halvempi kuin talossa, jossa kunnostusta ei ole tulossa lähiaikoina.

Vuotta ennen remonttia hintaero on jo 11 prosenttia. Tämä ilmenee Isännöintiliitto ja Kiinteistömaailma Aalto-yliopiston rahoituksen maisteriohjelman opiskelija Natalia Nikolalla teettämästä tutkimuksesta.

Ostajan ei kannata kuvitella, että asunnon osto remontoimattomasta talosta on hänelle oiva tilaisuus säästää rahaa. Kun velattomaan myyntihintaan lisätään putkiremontin kustannukset, remontoitavat asunnot ovat 18 prosenttia kalliimpia kuin vastaavat, remontoimattomat asunnot.

Tutkimuksen teettäjien tiedotteen mukaan kuusi vuotta ennen remonttia asunon ostanut häviää 15 prosenttia ja vuotta ennen remonttia kovin ostanut 8 prosenttia hinnasta. Tilannetta verrataan siihen, että hän olisi ostanut remontoidun asunnon.

Laskelmissa ei ole otettu huomioon muusta kuin putkiremontista aiheutunutta hintojen muutosta. Tiedotteessa huomautetaan, että arviot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia.

Parasta myyntihetkeäon vaikea määritellä

Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Tommi Rytkönen huomauttaa, että optimaalisen myynti- ja ostoajan määritteleminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta.

– Nikolan tutkimuksesta voidaan päätellä, että jos asunnonvaihto on ajankohtaista lähivuosina, ainakin pääkaupunkiseudulla huoneisto kannattaa myydä ennen remonttia.

Hänen mukaansa kannattaa varautua siihen, että tulossa oleva remontti pidentää myyntiaikaa jonkin verran.

Rytkösen mukaan kodinvaihto ei ole pelkästään järkiratkaisu. – On ihmisiä, joille toimiva kakluuni on paljon ”isompi juttu” kuin lähitulevaisuudessa siintelevä putkiremontti.

Uusi asunto-osakeyhtiölaki vaatii taloyhtiöt tekemään korjaussuunnitelmia. Isännöintiliiton toimitusjohtajan Tero Heikkilän mielestä yhtiöissä tarvitaan kymmenen vuoden suunnitelma, jotta asuntokaupassa voidaan oikeasti varautua korjauksiin .

Rytkönen toteaa, että kymmenen vuoden päähän ajateltu remontti saattaa tuntua kaukaiselta, sillä usein koti ostetaan usein juuri senhetkiseen tilanteeseen sopivaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?