"Kesälomat kangistavat Nokiaa" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

"Kesälomat kangistavat Nokiaa"

Nokian pääkonttorista tulee heinäkuussa aavekaupunki, sanoo Nokian entinen design-johtaja Adam Greenfield.

Nokian pääkonttorista tulee heinäkuussa aavekaupunki, sanoo Nokian entinen design-johtaja Adam Greenfield.

Julkaistu: 28.3.2011 12:24, Päivitetty 28.3.2011 12:37

Nokian ja Suomen perinteet hankaloittavat toimitusjohtaja Stephen Elopin yritystä palauttaa Nokia taas älypuhelimien kehityksen kärkeen. Yksi niistä on kesäloma, arvioi Nokian entinen design-johtaja Adam Greenfield. Myös Nokian insinöörien innostus avoimen koodin ohjelmointiin saattaa haitata Microsoft-yhteistyötä.

Matkapuhelinalalla tuotteen elinkaari on laskenut noin kuuteen–seitsemään kuukauteen, arvioi Sony Ericssonin toimitusjohtaja Bert Nordberg viime tammikuussa.

Nokia sen sijaan on käyttänyt arviolta 18 kuukaudesta kahteen vuoteen laitehankkeissaan, arvioi johtaja Horace Dediu Asymco-tutkimusyhtiöstä.

Yhtiö on lykännyt lähes jokaisen huippumallinsa julkistusta sen jälkeen, kun yhtiö toimitti markkinoille ohjelmisto-ongelmista kärsivän N97-puhelimen kesäkuussa 2009.

Yhtenä selityksenä hitauteen saattavat olla kesälomat, sanoo Adam Greenfield, joka työskenteli design-johtajana Nokialla 2008–2010.

– Keskellä heinäkuuta Nokian pääkonttori on aavekaupunki. Entä jos tarvitaan päätöstä, ja avainhenkilö on kesämökillä? Unohda koko juttu. Asia selvitetään syyskuussa. Tuo haittaa heidän ketteryyttään, Greenfield sanoo uutistoimisto Bloombergille.

Viime syksynä Nokian toimitusjohtajana aloittanut Stephen Elop on sanonut yhtiön kehitystyön edistyvän ennennäkemättömällä vauhdilla.

Elopin mukaan yhtiö on jo aloittanut ensimmäisen Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävän puhelimen kehittämisen, ja se on määrä esitellä ensi vuonna. Elop on kuitenkin julkisesti toivonut, että Nokia ehtisi saada ensimmäisen Windows Phone -mallin julki jo tämän vuoden puolella.

– On vaarallista odottaa edes niin pitkään, sanoo konsultti Rob Sanfilippo Directions-konsulttiyhtiöstä.

– Olisi loistavaa, jos heillä olisi se jo vuoden puolivälissä, kesäkuussa tai kesällä. Yksikin laite näyttäisi, että todellista kehitystä tapahtuu nopeasti.

Vaihtaminen Symbianista Microsoftin Windows Phoneen ja ensi kuussa alkavat yt-neuvottelut merkittävistä henkilöstövähennyksistä saattavat merkitä sitä, että Elop joutuu ristiriitoihin ammattiyhdistysten kanssa.

Tutkimusyhtiö IDC:n analyytikon Francisco Jeronimon mukaan sisäinen kamppailu voi hidastaa Nokiaa liikaa.

– Heillä ei ole varaa hukata aikaa sisäisiin taisteluihin kun heidän täytyy voittaa nopeammat kilpailijat, Jeronimo sanoo.

Esimerkiksi maailman toiseksi suurin matkapuhelinvalmistaja Samsung pystyy siirtämään insinööriryhmiä yhdestä projektista toiseen kahdessa viikossa.

Nokian työntekijöitä sen sijaan vaivaa pelko ja epävarmuus, kun näköpiirissä on uhka irtisanomisesta, arvioi analyytikko Tero Kuittinen MKM Partners -tutkimusyhtiöstä.

Avoimen koodinuskonto

Kesälomien ja yt-neuvottelujen lisäksi Nokiaa saattaa hidastaa insinöörien sitoutuminen avoimen koodin ohjelmistoihin. Nokia teki Symbian-käyttöjärjestelmästään avointa koodia, ja kehitti Intelin kanssa Linuxiin perustuvaa Meego-käyttöjärjestelmää.

Microsoft sen sijaan pitää hyvin tarkkaan kiinni Windows-tuotteidensa tekijänoikeuksista.

– Tuntemani suomalaiset insinöörit ovat uskonnollisen sitoutuneita avoimeen koodiin, ja pystyn tuskin kuvittelemaan sille leppymättömpää vastustajaa kuin Redmond, Greenfield sanoo Microsoftin kotipaikkaan viitaten.

– He tulevat todennäköisesti menettämään paljon kykyjä, jotka eivät halua työskennellä Microsoftille.

Helmikuussa yhtiöstä lähti esimerkiksi Meego-kehitystyötä vetänyt Valtteri Halla, jonka mielestä hänen ajamillaan asioilla ei ollut enää jatkoa Nokiassa.