Japanista saa tuoda ruokaa tiukoilla ehdoilla

Japanista ja Japanin kautta EU:hun tuotaville elintarvikkeille on maanantaista asti voimassa tavallista tiukemmat tuontiehdot, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tiedottaa.

| Päivitetty

Kaikista maahan tuotavista eristä pitää ilmoittaa tuontimaan valvontaviranomaisille vähintään kahta työpäivää ennen erän saapumista. Tuotteet pitää tuoda EU-alueelle tiettyjen saapumispaikkojen kautta.

Ensisijainen vastuu on kuitenkin Japanin viranomaisilla, joiden tulee pitää huolta siitä, etteivät vientielintarvikkeet ole saastuneet. EU-jäsenmaat varmistavat, että valvonta Japanissa toimii.

Jokaisen tuontierän mukana on oltava Japanin viranomaisen antama vakuutus. Siitä pitää käydä ilmi, että raaka-aineet on tuotettu tai tuotteet valmistettu ennen Japanin maanjäristystä tai että tuote on peräisin muualta kuin Fukushiman alueelta tai sen yhdeltätoista lähialueelta.

Mikäli tuote on peräisin Fukushimasta tai lähialueilta, viranomaisen vakuutuksesta on käytävä ilmi, ettei tuotteiden radioaktiivisuus ylitä EU:n asettamia enimmäismääriä.

Jäsenmaiden pitää tutkia vähintään 10 prosenttia Fukushiman alueelta tai sen lähialueilta tuotavista elintarvikkeista tai rehuista. Muilta alueilta tuotavista on tutkittava 20 prosenttia.

Kaikista tuloksista on ilmoitettava EU:n komissiolle. Toistaiseksi ei ole tullut tietoon tapauksia, joissa EU-alueelle olisi tuotu saastuneita elintarvikkeita Japanista.

Tuontirajoitukset eivät koske tuotteita, jotka on tuotettu tai valmistettu ennen maanjäristystä ja jotka on toimitettu Japanista ennen maanantaita 28. maaliskuuta.

Erityisehdot ovat voimassa kesäkuun loppuun asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?