Helsinki lopettaa lisäainekalapuikkojen syöttämisen kouluissa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Helsinki lopettaa lisäainekalapuikkojen syöttämisen kouluissa

Helsingin koululaiset eivät joudu enää jatkossa syömään kohutulla lisäaineella kuorrutettuja kalapuikkoja ja kastiketta. Helsinki on päättänyt luopua haitallisena pidetyn natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa. Asiasta kertoo Helsingin Uutiset.

25.3.2011 12:21 | Päivitetty 25.3.2011 19:18

Helsingin kaupunki lopettaa natriumglutamaatin käytön kouluruoan valmistuksessa tämän kevään aikana, kertoo Helsingin Uutiset.

Jatkossa esimerkiksi kalapuikot vaihdetaan sellaisiin, ettei niiden paneerauksessa ole käytetty natriumglutamaattia. Myös ruskean kastikkeen valmistuksessa pyritään luopumaan raaka-aineista, jotka sisältävät natriumglutamaattia.

Ruoat Helsingin kouluihin toimittaa Palmia.

Taloussanomat kertoi aiemmin lapsille syötetyn kouluruoan runsaista lisäaineista. Esimerkiksi herkulliselta kuulostava kermapossu on varsinainen kemikaalicocktail sisältäessään 40 eri ainetta. Taloussanomat kirjoitti myös jo aiemmin valmisruoan runsaista lisäaineista ja niiden haitallisuudesta.

Koulujen ruokalistaa Taloussanomille aiemmin arvioinut lääkäri Antti Heikkilä sanoi hiusten nousevan pystyyn ruokien tuoteselosteita lukiessa.

Erityisen huolissaan hän oli natriumglutamaatista.

– Glutamaatti on aivojen välittäjäaine ja makkarassa käytetään sen natriumsuolaa natriumglutamaattia. Ylimääräinen natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita ja jopa aivovaurion. Erityisen haitallista natriumglutamaatti on lapsille ja vanhuksille, Heikkilä arvioi.

Syynä Helsingin kouluruokien muutoksen on lisäaineista noussut kohu. Opetusviraston ruokapalvelupäällikkö Airi Rintamäki sanoo, että natriumglutamaatista olisi luovuttu muutenkin, mutta kohu oli yksi priimus moottori.

Helsingin Uutisten mukaan Rintamäki pitää kohua kuitenkin osin ylimitoitettuna.

– Lisäaineet ovat tänä päivänä erittäin tutkittuja ja niiden turvallisuuden arviointi on EU:ssa huippuluokkaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kouluruokailussa pyrittäisi valitsemaan sellaisia raaka-aineita, joilla lisäaineita on mahdollisimman vähän, Rintamäki sanoo HU:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?