Etla ennustaa Suomelle hyvää talousvuotta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Etla ennustaa Suomelle hyvää talousvuotta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) povaa Suomen taloudelle suotuisia näkymiä tälle vuodelle. Työttömyys alenee, ja vienti on vahvassa vedossa. Kolikon toisella puolella on inflaation kiihtyminen. Myös maailmantalouden elpyminen jatkuu euro- ja öljyriskien varjossa.

24.3.2011 10:14 | Päivitetty 24.3.2011 10:45

Etla ennustaa, että Suomen bruttokansantuotteen kasvu vahvistuu tänä vuonna neljään prosenttiin viime vuoden 3,1 prosentista. Ennuste on sama kuin edellisessä suhdannekatsauksessa syyskuussa.

Vuoden loppua kohden kasvu kuitenkin hidastuu asteittain. Ensi vuodelle Etla ennustaa kolmen prosentin kasvua, samoin vuodelle 2013. Tutkimuslaitoksen aiempi ennuste ensi vuoden kasvuksi oli 2,5 prosenttia.

Työvoiman kysyntä on talouden kasvun myötä lisääntynyt samalla kun työvoiman tarjonta supistuu hieman suurten ikäluokkien alkaessa jäädä eläkkeelle.

Etla arvioi, että Suomen keskimääräinen työttömyys laskee tänä vuonna 7,5 prosenttiin viime vuoden 8,4 prosentista. Työttömyys jatkaa laskuaan kahtena seuraavana vuonna niin, että ensi vuonna oltaisiin 6,5 prosentissa ja seuraavana vuonna 5,6 prosentissa.

Elintarvikkeiden ja energian kallistuminen kiihdyttää inflaatiota. Etla arvioi kuluttajahintojen nousevan tänä vuonna keskimäärin 3,5 prosenttia eli selvästi viime vuoden runsasta prosenttia enemmän. Ensi vuonna inflaatio hidastuu 2,9 prosenttiin ja vuonna 2013 2,3 prosenttiin,

Suomen viennin määrä kasvoi tuntuvasti viime vuoden aikana, ja kasvu jatkuu vahvana tänä vuonna lähes kaikilla toimialoilla. Etla arvioi viennin kasvavan tänä vuonna 11 prosenttia. Vuosina 2012 ja 2013 kasvu hidastuu noin kuuteen prosenttiin.

Kotitalouksien reaalinen ostovoima lisääntyy vaatimattomasti, mikä hillitsee yksityisen kulutuksen kasvua. Ostovoimaa nakertavat korkojen nousu ja tänä vuonna erityisesti inflaation kiihtyminen.

Etla arvioi yksityisen kulutuksen kasvavan tänä ja kahtena seuraavana vuonna 2,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?