Kunnat säästäneet eläkkeissä

Kunnissa yhä suurempi osa työkyvyttömyyseläkkeille siirtyneistä on osatyökyvyttömyyseläkkeellä, eli työntekijä voi edelleen tehdä terveydentilalleen sopivia työtehtäviä. Kunnat saavat säästöjä eläkemaksuissa.

| Päivitetty

Kunnissa on alettu entistä enemmän hyödyntää osatyökyvyttömyyseläkettä. Kuntatyöstä eläkkeelle siirtyneistä 36 prosenttia saa osatyökyvyttömyyseläkettä, kun vuonna 1995 osuus oli vain kuusi prosenttia.

Työnantaja säästää eläkemaksuissa, kun työtekijä siirtyy täyden työkyvyttömyyseläkkeen sijasta osatyökyvyttömyyseläkkeelle.

Eläkejohtaja Helena Pankakosken mukaan kuntia voi pitää asiassa edelläkävijänä.

– Tosin kunta-alalla töiden järjestely on usein muita sektoreja helpompaa, sillä työnantajat ovat melko suuria ja erilaisia tehtäviä on paljon, Pankakoski toteaa tiedotteessa.

Osatyökyvyttömyys tarkoittaa, että työntekijä voi jatkaa työskentelyä terveydentilan kannalta sopivassa määrin ja sopivissa tehtävissä. Työkyvyttömyyseläkkeiden yleisimmät syyt ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet ja mielenterveysongelmat.

Pankakosken mukaan työkyvyttömyyseläke myönnetään tietenkin, jos työntekijä on työkyvytön. Viime vuonna Kevaan tulleista työkyvyttömyyseläkkeistä 83 prosenttia sai myönteisen päätöksen.

Työkyvyttömyyden ennaltaehkäisyyn ja jäljellä olevan työkyvyn hyödyntämiseen on Pankakosken mukaan kiinnitettävä huomiota myös jatkossa.

– Silloin kun työkykyä on jäljellä, työssä jatkamisen mahdollisuus voi avautua osatyökyvyttömyyseläkkeen tai esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen avulla, Pankakoski sanoo.

– Tämä on työntekijänkin kannalta yleensä parempi vaihtoehto.

Kuntatyöstä viime vuonna työkyvyttömyyseläkkeille siirtyneistä kuusi prosenttia siirtyi määräaikaiselle osa-aikaiselle kuntoutustuelle, minkä aikana työntekijää kuntoutetaan, jotta hän pääsisi takaisin työelämään.

Keva aikoo tutkia tämän vuoden puolella tutkia osatyökyvyttömyyseläkkeiden käyttöä. Tutkimuksen yhtenä tavoitteena on toiminnan kehittäminen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?