Fukushiman radioaktiiviset aineet levisivät Suomeen

Fukushimasta on kulkeutunut radioaktiivisia aineita jo Suomeen asti. Ensimmäiset havainnot on tehty Helsingissä ja Rovaniemellä, kertoo Säteilyturvakeskus.

23.3.2011 14:18 | Päivitetty 23.3.2011 14:30

Säteilyturvakeskuksen mittausten mukaan Helsingissä ja Rovaniemellä on havaittu radioaktiivisia aineita, jotka  ovat peräisin Fukushimasta, Japanista. 

Helsingissä ja Rovaniemellä löytyi jodin isotooppia I-131. Määrät  ovat kuitenkin hyvin pieniä, alle millibecquerel kuutiometrissä ilmaa, sanoo Säteilyturvakeskus. Määrä on niin pieni, että se on havaittavissa vain tarkoissa laboratoriomittauksissa.

Jotta vastatoimenpiteisiin olisi tarpeen ryhtyä, aktiivipitoisuuden pitäisi Säteilyturvakeskuksen mukaan olla miljoonakertainen.

Mittaus on tehty Rovaniemellä ja Helsingissä Säteilyturvakeskuksen (Stuk) toimitalon katolla sijaitsevalla ilmankerääjällä.

Säteilyturvakeskuksen mukaan on odotettavissa, että Fukushiman päästöt leviävät koko pohjoiselle pallonpuoliskolle ja havaintoja tullaan todennäköisesti tekemään eri paikkakunnilla ympäri Suomea.

Stuk on seurannut tehostetusti ulkoilman radioaktiivisuutta Suomessa viime viikosta lähtien. Sillä on havaintoasemia kahdeksalla paikkakunnalla.

Stuk jatkaa myös Japanista saapuvien lentomatkustajien mittauksia. Mitatuissa lentokoneissa on havaittu merkkejä radioaktiivisuudesta, mutta matkustajista ei säteilyä ole löytynyt. Koneidenkin radioaktiivisuuspitoisuudet ovat olleet niin pieniä, ettei niillä Säteilyturvakeskuksen mukaan ole turvallisuusmerkitystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?