Kuivattuja mustikoita, ruissipsejä ja pipareita! Tämäkö on parasta ruokaa Suomessa?

Tuskin on Silvio Berlusconi ehtinyt maasta ulos, kun elintarviketeollisuus täräyttää pöytään parhaat antimensa. Katso, mistä pitäisi leipoa Vuoden Tähtituote 2011.

| Päivitetty

Viime vuonna Vaasan Saaristolaispalat, toissa vuonna Yosa-smoothiet ja sitä ennen HK:n Via-tuotesarja. Entä nyt?

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) vuodesta 1989 järjestämä Vuoden Tähtituote -kilpailun tarkoituksena on nostaa esille kotimaisen tuotekehityksen huippuja ja kannustaa yrityksiä tuotekehitykseen. Ensimmäistä kertaa kuluttajat ratkaisevat kilpailun voittajan äänestämällä netissä.

Tulos julkistetaan 3.5.2011.

Kilpailussa oli alun perin 35 tuotetta ja tuoteperhettä, joista asiantuntijaraati valitsi finalistit.

Raatiin kuuluivat Maku-lehden toimituspäällikkö Helena Saine-Laitinen, yksikönjohtaja Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta, Sillä Sipuli -ruokabloggaaja Merituuli Hemilä, Lipidin puheenjohtaja Annamari Jukkola, teknologiajohtaja Anu Kaukovirta-Norja VTT:stä, Ruokakeskon ostojohtaja Sampo Päällysaho, näyttelijä-juontaja Maria Sid, MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi ja ETL:n toimialapäällikkö Anna Vainikainen.

– Raadin tekemä valinta korostaa paluuta perusasioihin ja halua nauttia aidosta, terveellisestä ja vastuullisesti valmistetusta kotimaisesta ruoasta. Raati arvioi kilpailuun osallistuneiden tuotteiden innovatiivisuutta, kaupallisia näkymiä ja aistittavaa laatua. Kaikkein tärkeintä raadille oli herkullisuus, raadin puheenjohtajana toiminut Saine-Laitinen sanoo.

Nämä pääsivät finaalikierrokselle:

Suomussalmelaisen Kiantama Oy:n Biokia-marjatuoteperhe: kuivattu mustikka, puolukka ja karpalo, suklaamustikka, suklaapuolukka, suklaakarpalo sekä mustikka-, puolukka- ja karpalojauhe. Raadin mukaan se on monikäyttöinen tuoteperhe, joka hyödyntää upeasti metsämarjat. Käyttövaihtoehtoja löytyy erilaisiin tilanteisiin, marjajauhe sopii antamaan makua ja väriä niin jogurttiin kuin leivontaan. Lisäksi suklaamarjat ovat hyvä vastine makeisille.

Helsinkiläisen Kanniston Leipomon ja Pieni Kirahvi Oy Ab:n piparkakku. Raadin mukaan hauska ja sympaattinen idea, joka muuttaa klassisen joululeivonnaisen trendikkääksi ympärivuotiseksi perinneherkuksi ja jossa on vientipotentiaaliakin.

Tamperelaisen Linkosuon Leipomo Oy:n RuisSipsi-tuoteperhe: aito ruis, valkosipuli ja grilli. Raadin mukaan terveellinen, maukas ja hauska tarjottava niin kotona kuin edustustason tarjoiluissa. Lisäksi kunnioitettava jatkojalostus ruisnapille ja hyvä esimerkki suomalaisesta ruisosaamisesta.

Vantaalaisen Lihatukku Harri Tamminen Oy:n Aitoa Rotukarjan Pihvilihaa -tuoteperhe. Raadin mukaan vastuullisesti tuotettu kaikkien saatavilla oleva persoonallinen tuote, jonka jäljitettävyys on erinomainen. Rotukarjan kasvatuksessa on huomioitu eläinten ja ympäristön hyvinvointi.

Valion Jyväskylän yksikön Valio Maito Plus. Raadin mukaan supertuote kaikille, etenkin lapsille, urheilijoille ja vanhuksille, jotka tarvitsevat rakennusaineita luustolle ja lihaksille. Sisältää tavallista maitoa enemmän maidon luonnollista proteiinia, kalsiumia ja D-vitamiinia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?