Luomumaito ei olekaan riittävän terveellistä

Onko maito luomua, jos siihen lisätään vitamiinia? Oppiriita repii kouluruokailua.

| Päivitetty

Lapset eivät saa luomumaidosta riittävästi D-vitamiinia. Siksi kunnat eivät halua luomumaitoa kouluihin tai päiväkoteihin.

Jotta luomumaidosta saataisiin entistä terveellisempää, pitäisi muuttaa lakia. D-vitamiinin lisääminen luomumaitoon edellyttäisi lainsäädännön muuttamista siten, että D-vitaminointi olisi pakollista.

Vastaan haraavat Steiner-koulut ja -päiväkodit, jotka ovat jo luomumaidon suurkuluttajia. Nykyinen teknologia edellyttäisi näet D-vitaminoinnin yhteydessä luomumaidon homogenointia, mikä edelleen vähentäisi steinerilaisten mielestä maidon luonnollisuutta.

Luomuristiriita nousi esiin Helsingissä tällä viikolla pidetyssä Luomumaito ja D-vitamiini -seminaarissa.

Tavallisen kuntaruokailun edustajat muistuttavat, että perheiden ravitsemustietoisuus vaihtelee paljon ja vain käyttämällä D-vitaminoitua maitoa voidaan taata kaikkien lasten D-vitamiinin saanti. Siksi kynnys ostaa luomumaitoa kouluille ja päiväkodeille on korkea.

Suomalainen saaliian vähän D-vitamiinia 

Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Suomen Lastenlääkäriyhdistys päivittivät vuoden alussa D-vitamiinivalmisteiden käytöstä annettuja suosituksia, koska suomalaiset eivät saa riittävästi D-vitamiinia.

Ennen kuin lakia muutetaan, luomumaitoseminaari velvoitti valtion ravitsemusneuvottelukunnan selvittämään, eroaako luomumaitoa käyttävien lasten ja nuorten D-vitamiinin saanti ikätovereistaan. Lisäksi seminaari toivoi tiedotusta uusituista D-vitamiinivalmisteiden käyttösuosituksista, erityisesti luomumaidon yhteydessä.

Mikä on sallittua jamikä kiellettyä luomussa?

Luomutuotteissa ei sallita keinotekoisia väri-, aromi- tai makeutusaineita. Sallittuja lisäaineita on siis vähemmän kuin muissa tuotteissa.

Luomuelintarvikkeissa pyritään käyttämään mahdollisimman vähän lisäaineita, mutta tiettyjen lisäaineiden käyttö on perusteltua tuotteen rakenteen ja säilyvyyden varmistamiseksi. Luomuelintarvikkeissa sallittujen lisäaineiden lukumäärä on noin kymmenesosa tavanomaisissa elintarvikkeissa sallituista lisäaineista.

Luomuelintarvikkeiden lisäaineista valtaosa on luonnossa esiintyviä yhdisteitä kuten sitruuna-, omena- ja maitohappo sekä pektiini, agar-agar ja johanneksenleipäpuujauhe.

Geenimuuntelun käyttö luomutuotteissa ja niiden ainesosissa on ehdottomasti kielletty.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?