Maaseudun Tulevaisuus: Luomuliha viedään nyt käsistä

Luomulihan kysyntä on kovassa kasvussa ja lihatalot etsivät kuumeisesti lisää luomulihan tuottajia. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kilpailu raaka-aineista on selvästi kiristymässä ja esimerkiksi luomupossun saatavuus näyttää heikolta.

Kyyttösonneja luomulihatilalla Raaseporissa.

| Päivitetty

Elintarvikeyhtiö Atria myi viime vuonna lähes puoli miljoonaa kuluttajapakkausta luomujauhelihaa. Yhtiö aikookin julkistaa vielä tänä keväänä suunnitelmansa laajentaa luomutuotteiden valikoimaa.

– Kaikki mitä tehdään, menee kaupaksi, Maaseudun Tulevaisuuden haastattelema johtaja Pasi Luostarinen sanoo.

Hän arvioi, että luomun osuus saattaa kasvaa lähimmän viiden vuoden aikana nopeasti, jopa 4–5 prosenttiin lihan kulutuksesta. Pullonkaulana on kuitenkin tuotanto. Esimerkiksi luomupossun kasvattajia on Suomessa poikkeuksellisen vähän eikä kotimaista luomubroileria ole tarjolla lainkaan.

Luomuliiton puheenjohtajan Jaakko Nuutilan mukaan tuottajia huolestuttaa heikko kannattavuus. Hän katsoo, että tuottajille maksetaan järjettömän vähän. Kiinnostus luomua kohtaan on lisääntynyt nopeasti, sillä ensimmäisiä signaaleja luomun menekin merkittävästä kasvusta saatiin vuonna 2008. Maaseudun Tulevaisuuden mukaan kaikesta lihan kulutuksesta alle puoli prosenttia on luomua. Suomi onkin luomumaana jäänyt jälkeen Euroopan kärjestä.

Kulutuksen kasvussa on kuitenkin tapahtunut selvä käänne.

Lähivuosina kulutus voi lihatalojen arvion mukaan kasvaa erittäin nopeasti, mikäli maatiloja saadaan siirtymään luomuun.

Tällä hetkellä luomuvalvonnan piiriin kuuluu vajaat 4000 maatilaa, joista hiukan yli 500 tilalla on eläimiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?