Fortune: Apple on maailman ihailluin yhtiö - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Apple on maailman ihailluin yhtiö, Nokia romahti listalta

Apple, Google ja Berkshire Hathaway ovat maailman ihailluimmat yhtiöt Fortune-lehden vuosittaisen vertailun mukaan. Nokia katosi 350 ihailluimman joukosta, vaikka yhtiö oli viime vuonna listalla 41. sijalla.

Applen markkinaosuus tablet-laitteissa on lähes 90 prosenttia. Apple julkisti viime viikolla iPad 2 -laitteen.

9.3.2011 13:26 | Päivitetty 9.3.2011 13:42

Talouslehti Fortune on julkaissut vuosittaisen listauksensa maailman ihailluimmista yhtiöistä. Fortunen lista perustuu lehden tekemään kyselyyn, johon ovat vastanneet liike-elämän ammattilaiset.

Listan kärjessä on neljättä vuotta peräkkäin Apple. Tutkimuksessa yhtiöiden ihailtavuutta on arvioitu yhdeksässä eri luokassa, esimerkiksi innovoinnissa, yhtiön taloudenpidossa, tuotteiden laadussa ja yhteiskunnallisessa vastuullisuudessa. Apple sijoittui ykköseksi kaikissa muissa luokissa paitsi kansainvälisessä kilpailukyvyssä, jossa yhtiö sijoittui toiseksi.

Toiseksi tulleen Googlen ihailun perusteeksi Fortune mainitsee muun muassa Android-käyttöjärjestelmää käyttävien puhelimien suosion räjähdysmäinen kasvu.

Sijoitusyhtiö Berkshire Hathaway sijoittui viime vuoden tapaan listauksen kolmanneksi pääasiassa ihaillun toimitusjohtajansa Warren Buffettin ansiosta.

Nokia putosiyli 300 sijaa

Nokiaa ei tänä vuonna löydy 50 ihailluimman yrityksen listalta - eikä myöskään 350 ihailluimman yrityksen joukosta.

Viime vuoden vertailussa Nokia oli vielä sijalla 41. Tänä vuonna Nokia on sijoitettu Verkko- ja viestintälaitteiden alaluokassa haastaja-ryhmään. Nokia häviää luokassaan muun muassa Qualcommille, Cisco Systemsille, RIM:lle ja Ericssonille. Nokian taakse jäävät vielä muun muassa Motorola, Huawei ja Alcatel-Lucent.

Tämän vuoden vertailussa Nokia on erityisen huono innovoinnissa, johtamisen laadussa ja pitkän tähtäimen sijoituksena. Sen sijaan yhteiskunnallisessa vastuussa yhtiö on ykkösluokkaa.

Fortune-lehden listauksessa maailman 350 ihailluimman yhtiön joukkoon on sentään mahtunut kaksi suomalaisyhtiötä, paperiyhtiöt UPM-Kymmene ja Stora Enso.

Maailman ihailluimmat yhtiöt

1     Apple2     Google3     Berkshire Hathaway4     Southwest Airlines5     Procter & Gamble6     Coca-Cola7     Amazon.com8     FedEx9     Microsoft10    McDonald's

Lähde: Fortune, 2011

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?