Irlannin pankit maksavat velkojaan haamueuroilla

Irlanti turvautuu yhä epätoivoisempiin keinoihin maksaakseen kriisipankkiensa ulkomaisia rahoittajia pinteestä. Irlannin keskuspankki ryhtyi jo viime syksynä rahoittamaan maan kriisipankkeja "omatekoisilla" euroilla, mutta nyt kriisipankeilla on jo lupa tehdä itse samaa. Pankeilla on käytössään tyhjän päällä leijuvaa haamurahaa jo noin 20 miljardia euroa.

Irlannin velkakriisi alkaa saada epätoivoisia piirteitä.

| Päivitetty

Pääomaa pakenee Irlannista miljardien eurojen kuukausivauhdilla. Viime syksyn jälkeen maan kriisipankkien ulkomaiset rahoittajat ovat vetäneet maasta turvaan minkä ovat irti saaneet, yhteensä kymmeniä miljardeja euroja.

Rahoittajat eivät ole uusineet irlantilaispankeille aiemmin myöntämiään luottoja, vaan vanhojen luottojen erääntyminen on tarjonnut rahoittajille oivan tilaisuuden päästä pinteestä.

Kuoletukset ovat olleet niin mittavia, että ilman euroalueen keskuspankin EKP:n ja Irlannin oman keskuspankin erittäin mittavaa hätärahoitusta pankit eivät olisi selvinneet veloistaan.

Jos Irlannin kriisipankit olisivat kaatuneet ylivoimaisiin velkavastuisiinsa, olisivat niiden rahoittajat, kuten Saksan ja Britannian pankit, kärsineet erittäin mittavia luottotappioita.

Tätä tosielämän stressitestiä Irlanti on yhdessä EKP:n kanssa väistellyt yhä epätoivoisemmin keinoin.

Näinkö omien eurojen"painaminen" loppuu?

Irlannin kriisipankeille ei enää liikene edes EKP:n ja Irlannin oman keskuspankin hätärahoitusta niin runsain määrin kuin olisi tarpeen, vaan hätärahaa on jatkettu yhä omituisemmin poikkeustoimin.

Ensimmäinen omalaatuinen poikkeustoimi oli Irlannin keskuspankin viime syksyn ja tämän vuoden alun kuluessa maan pankeille myöntämä noin 50 miljardin euron "omatekoinen" hätärahoitus, johon tarvitut uunituoreet eurot ovat peräisin Irlannin omasta "setelipainosta".

Uusin ja toistaiseksi omituisin hätärahoituksen muoto menee kenties vielä pidemmälle: Nyt Irlannin kriisipankeilla on käytössään entisten hätärahojen lisäksi itse itselleen myöntämää niin sanottua "omaan käyttöön" -rahoitusta noin 20 miljardin euron verran.

Tämä tyystin tyhjän päällä leijuva hätärahoitus on tarjonnut pankeille eräänlaisen taikakeinon maksaa pois vanhoja velkojaan saksalais- ja brittipankkien kaltaisille rahoittajille täsmälleen samalla summalla.

Kyse lienee yhdestä omituisimmista tämän mittaluokan rahoitusoperaatioista eurojärjestelmässä sitten rahaliiton perustamisen. Operaatiolla on EKP:n hiljainen hyväksyntä niin kuin oli aiemmin myös Irlannin "omatekoisilla" euroilla.

Itse itseäänrahoittaen

Irlannin keskuspankin helmikuussa julkaisemista asiakirjoista ilmenee, että maan pankit ovat hankkineet rahoitusta erikoislaatuisilla "omaan käyttöön" -velkakirjoilla.

Kyse on poikkeuksellisista "haamuvelkakirjoista", joita pankit ovat "myyneet" itselleen – ja samalla "ostaneet" itseltään. Pankit näyttävät näin luoneen tyhjästä noin 20 miljardia euroa kyetäkseen maksamaan pois saman verran vanhoja velkojaan.

Irlannin keskuspankin tuoreimmassa rahoitusmarkkinakatsauksessa ja sitä täydentävissä liitetiedoissa uudentyyppisiä hätäluottoja kutsutaan nimikkeellä uncovered "own use" bank bonds (vakuudettomat "omaan käyttöön" pankkivelkakirjat).

Tämän uuden hätäkeinon tarkoitus on vähentää Irlannin keskuspankin aiemmin maan pankeille myöntämän hätärahoituksen tarvetta. Ilmeisesti keskuspankki haluaisi lopettaa "omien" eurojen "painamisen" pankkien käyttöön.

EKP:n hätäluottoja omatekoisin vakuuksin

Keskuspankki kuvaa "omaan käyttöön" -velkakirjoja niukoin tiedoin. Sen mukaan maan pankeilla on "viime viikkoina" ollut EKP:n lupa laskea liikkeeseen uudenlaisia velkakirjoja, joita ne ovat niin ikään EKP:n luvalla saaneet "ostaa" itse itseltään.

Varsinaiseksi velkojen maksamiseen kelvolliseksi pääomaksi nämä "omaan käyttöön" -velkakirjat ovat muuttuneet, kun niitä luoneet pankit ovat hakeneet samaisia velkakirjoja vakuuksina käyttäen EKP:n keskuspankkiluottoja.

Käytännössä pankkien "omaan käyttöön" -velkakirjat ovat siis eräänlaisia omatekoisia vakuuksia, joiden katteena ei ole minkäänlaisia varoja mutta joiden turvin ne ovat saaneet EKP:ltä tuoretta lainarahaa.

Irlannin kriisipankkien kaikki vanhat varat ovat jo ennestään joko aiempien hätäluottojen pantteina tai ne ovat laadultaan niin kyseenalaisia, etteivät ne kelpaa uusien hätäluottojen vakuudeksi edes EKP:lle tai maan omalle keskuspankille.

Pankkien yhä panttaamattomat varat ovat toisin sanoen EKP:n arvion mukaan vielä arvottomampia kuin pankkien tyhjästä luomat omatekoiset "omaan käyttöön" -velkakirjat.

Tavanomaisempaa keskuspankkirahoitusta Irlannin pankeilla on EKP:ltä entuudestaan noin 130 miljardia euroa. Summa on euromaiden suurin.

Haamurahakinvaltion vastuulla

Irlannin kriisipankkien itselleen tarjoamat ja merkitsemät "omaan käyttöön" -velkakirjat ovat käytännön vaikutuksiltaan jokseenkin sama asia kuin pankeille myönnetty lupa painaa omia euroja.

Normaalisti pankkien rahoitus on peräisin talletuksista tai rahoitusmarkkinoilta hankitusta velkakirjarahoituksesta. Tavallisesti velkakirjarahoituksen peruspiirteisiin kuitenkin kuuluu, että velkakirjoja ostavat jotkin ulkopuoliset rahoittajat, kuten muut pankit, mutta eivät suinkaan velkakirjoja liikkeeseen laskevat pankit itse.

Irlannin keskuspankki kertoo pankkien "omaan käyttöön" -rahoituksesta, että kyseiset velkakirjat ovat ilmaantuneet samanaikaisesti niitä liikkeeseen laskeneiden pankkien taseeseen sekä varoina että vastuina.

Sekin käy keskuspankin asiakirjoista selväksi, että kyseiset "haamuvelkakirjat" kuuluvat Irlannin valtion antamien pankkitakuiden piiriin. Nämäkin noin 20 miljardia euroa ovat toisin sanoen viime kädessä Irlannin veronmaksajien velkapiikissä.

Irlannin valtion antama takaus tarkoittaa, että tiukan paikan tullen jopa EKP voi vaatia Irlannin veronmaksajia tilille mahdollisten luottotappioiden kattamiseksi. Näin irlantilaispankkien ulkomaisilta rahoittajilta on siirtynyt EKP:lle suuri määrä luottoriskiä, jonka EKP voi tiukan paikan tullen sälyttää Irlannin veronmaksajille.

Uusi hallitus haluaahuojennusta velkoihin

Velkakriisi on ollut Irlannille todellinen shokki. Valtion ja viime kädessä veronmaksajien vastuulla oleva velkataakka on kriisin mittaan paisunut moninkertaiseksi.

Viime vuoden kuluessa valtion velka yli kaksinkertaistui noin 160 miljardiin euroon. Sen jälkeen muiden euromaiden ja EU:n "pelastuspaketti" ja  muut Irlannille räätälöidyt "tukitoimet" ovat uudestaan tuplanneet velkavastuun noin 300 miljardiin euroon.

Huima summa kertyy kokoon, kun yhteen lasketaan valtion 160 miljardin euron velkavastuut, viime marraskuussa maalle luvattu vajaan 70 miljardin euron "pelastuspaketti", Irlannin keskuspankin kriisipankeille loihtimat 50 miljardia "omatekoista" euroa ja nyt viimeksi kriisipankkien itselleen myöntämät 20 miljardin haamuluotot.

Lisäksi huomattava osa Irlannin pankkien yhteensä noin 455 miljardin euron vastuista kuuluu valtion – eli veronmaksajien – takausten piiriin.

Takausvastuu on perua maan edellisen hallituksen finanssikriisin alkuvaiheissa antamasta kattavasta – ja kirjaimellisesti kohtalokkaasta – takauksesta, joka koski kaikkia talletuksia ja lisäksi valtaosaa pankkien markkinarahoituksesta.

Irlannin nopea uppoaminen likipitäen toivottoman syvälle velkasuohon johti viime kuun ennenaikaisten parlamenttivaalien päättymiseen historialliseen vallanvaihdokseen, jossa maan edellinen hallitus sai äänestäjiltä potkut.

Ei ihme, että valtaan noussut Fine gael -puolueen johtama uusi hallitus vaatii jo EU:lta tuntuvia kevennyksiä hätäluottojen ehtoihin. Eikä ihme, että Irlannin valtion markkinakorot kertovat kriisin pitkittymisestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?