Suomessa tuhoutuu 400 työpaikkaa – joka päivä

Kymmenesosa Suomen työpaikoista tuhoutuu joka vuosi. Se tarkoittaa 400 työpaikkaa päivässä, kertoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan selvitys. Se vannoo "terveen ja luovan tuhon" nimeen ja käskee lopettamaan työpaikkojen hyysäämisen. Pätkätyöt ja työsuhteiden epävarmuus eivät olekaan lisääntyneet viime vuosina, Eva väittää myös.

| Päivitetty

Työmarkkinoilla jyllää pysyväksi tilaksi muuttunut turbulenssi, joka hävittää joka vuosi kymmenen prosenttia työpaikoista – siis 400 työpaikkaa joka päivä.

Varsin mainio tila, arvioi Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva tuoreessa analyysissaan, sillä "terve tuho" ja rakennemuutos ovat seurausta innovaatioista ja kilpailusta. Uusia työpaikkoja syntyy tilalle samaa tahtia.

Työmarkkinoiden epävakauden syynä on talouden ja vaurauden kasvu, jonka pohjana on Evan mukaan juuri tehottomien työpaikkojen häviäminen tehokkaampien tilalta.

Rakennemuutosta ei pidä estää työpaikkarakenteita sementoivalla politiikalla eikä suojella työpaikkoja vaan työn ja muiden tuotannontekijöiden on annettava kohdentua tuottavimpaan käyttöön.

Eva-analyysin mukaan muutostahti näkyy siinäkin, että joka neljäs myös vaihtaa työpaikkaa vuosittain. Korkeasuhdanteen aikana liikkuvuus on erityisen suurta.

Työntekijöiden vähentäminen nousukaudella on uudelleen työllistymisen kannalta vastuullisempaa kuin vasta laskusuhdanteessa pakon edessä. Työntekijöitä on kuitenkin tuettava uuden työpaikan etsinnässä ja tarjottava riittävää sosiaaliturvaa, Eva katsoo.

Tutkimuspäällikkö Antti Kauhanen ja tutkimusjohtaja Mika Maliranta katsovat "Terve tuho – tietä tuottaville työpaikoille ja kasvulle" -analyysissa, että epävakaus on pysynyt suhteellisen pysyvänä tilana viimeiset neljäkymmentä vuotta.

Tutkimuslähteisiin viitaten siinä todetaan, että turbulenssi ei kuitenkaan näy pätkätöinä ja työsuhteiden katkeamisena. Molemmat ovat Evan mukaan pysyneet viime vuosikymmenet samalla tasolla. Päinvastaisia tuloksia Eva selittää tilastointi- ja mittauseroilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?