Näin ilmalämpöpumppu toi säästöä – paitsi jos mokasit

Omakotitaloasuja on voinut vähentää ilmalämpöpumpulla tuntuvasti sähkölaskuaan kuluvan talven pakkasilla. Katso miten paljon säästöä ilmalämpöpumppu on tuonut ja miten varmistat, että laite todella pienentää sähkölaskua. Ihan itsestään säästöä ei välttämättä tule.

5.3.2011 7:02 | Päivitetty 10.6.2011 15:45

– Uskon, että tällaisena talvena ilmalämpöpumppu on säästänyt merkittävästi energiaa, jos laitetta on käytetty oikein, sanoo Helsingin energian energia-asiantuntija Markku Mannila.

Ympärivuotisessa käytössä ilmalämpöpumppu säästää 3 000–5 000 kilowattituntia. Sähkölaskussa se tarkoittaa noin 300–500 euroa vuodessa eli noin 75–125 euroa kolmen kuukauden laskutusjaksoa kohden.

Talvikuukausina eurosäästöjä syntyy enemmän, koska 65 prosenttia sähköstä kuluu viiden talvikuukauden aikana.

Säädä myös pumppua

Suurimmat säästöt syntyvät kuitenkin vain silloin, kun ilmalämpöpumppu on säädetty oikein. Mannila muistuttaa, että käyttäjien pitäisi kylmillä ilmoilla nostaa myös pumpun lämpötila-asetusta ylöspäin, jotta se toimisi täydellä teholla.

Yleensä lämmittäjät säätävät kovilla pakkasilla vain varsinaisen lämmitysjärjestelmänsä asetuksia.

Ilmalämpöpumpun lämpötila-asetus pitäisi olla noin neljä celsiusastetta korkeampi kuin omakotitalon päälämpöjärjestelmässä. Näin pumpusta saadaan kaikki teho irti.

Pumput kovilla pakkasilla

Mannila huomauttaa, että syntyvä säästö riippuu paljon myös ilmalämpöpumpun laadusta. Pakkaset tuovat parhaiden ja keskinkertaisten ilmalämpöpumppujen erot esiin.

– Parhaiden ja keskinkertaisen pumppujen erot ovat merkittäviä tällaisena talvena. Laadukkaimmat pumput ovat selvinneet tosi hyvin pakkasista.

Mannilan mukaan parhaat pumput tuottavat kahdenkymmenen asteen pakkasessakin puolitoistakertaisesti ottamansa energiamäärän.

Ilmalämpöpumpuista syntyvät säästöt ovat kasvaneet koko ajan, kun niiden teknologia on kehittynyt.

– Suurimmat säästöt saavutetaan uudemmilla laitteilla. Kehitys näkyy nimenomaan kylmissä lämpötiloissa, Mannila sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?