Tiedätkö, miten paljon syöt ruoassasi lisäaineita? - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tiedätkö syöväsi tolkuttomasti lisäaineita?

Titaanidioksidi, metyyliselluloosa, litolirubiini! Miksi ihmeessä näitä laitetaan ruokiin? Vähemmälläkin selvittäisiin, sanovat asiantuntijat.

Ruisleipä säilyy kolme viikkoa ilman lisäaineita, kokki Jaakko Kolmonen sanoo.­

1.3.2011 7:02 | Päivitetty 28.2.2011 18:04

– Pakattu leikkeleliha, jonka lihapitoisuus on vain 70 prosenttia. Vettä joukossa 27 prosenttia ja suolaa 1,7 prosenttia eli aika paljon. Mutta vielä mahtuu mukaan E450, E451, E326, E250, E270 sekä glukoosia, aromeja, hiivauutetta ja sokeria, nestorikokki Jaakko Kolmonen kummastelee.

Hän ei jaksa ymmärtää, miksi kaupan vaatiman pitkän hyllyiän takia jokapäiväiseen ruokaamme tupataan tolkuttomasti lisäaineita.

– Isoäiti teki rieskansa ohrajauhosta, vedestä ja suolasta. Nyt kaupan hyllystä löytyvä rieska sisältää näiden raaka-aineiden lisäksi siirappia, kasvisrasvaa sekä seuraavat E:t: 200, 263, 304, 330, 412, 450, 471 ja 500.

Kolmonen vakuuttaa, että kaiken kukkuraksi näistä kahdesta eri versiosta isoäidin rieska säilyy pidempään kuin teollisesti tehty kaupan rieska.

– Kolme viikkoa, kuten ruisleipäkin, hän sanoo omasta kokemuksestaan.

Kolmosen mielestä kannattaisi tehdä tuotteita, jotka eivät säily hyllyssä, vaan ne ostetaan ja syödään pois.

Vain äidit ja lapsetvarjellaan myrkyiltä?

Kamalin kauhistus tv-kokille ja kirjailijalle ovat energiajuomat.

– Niissä oikein varoitellaan, että ei saa myydä raskaana oleville eikä lapsille. Muut saa myrkyttää, hän tuhahtaa.

Kolmonen huomauttaa, että yksittäisiä lisäaineita on teollisissa tuotteissa sallitut määrät, mutta kukaan ei ole tutkinut niiden yhteisvaikutuksia tai niistä on vaiettu.

– Glutamaatit (E620, E621, E622 jne.), nitriitti (E250) aspartaami (E951) ja kaikki väriaineet – erityisesti atsovärit, lääkäri Antti Heikkilä listaa pahimmat vihollisemme ruokapöydässä. 

Hänen mukaansa natriumglutamaatti aiheuttaa erilaisia neurologisia oireita ja jopa aivovaurion. Erityisen haitallista natriumglutamaatti on Heikkilän mielestä lapsille ja vanhuksille. Glutamaatit ovat aromivahventeita, joilla korostetaan ruoan makua. Ruokakriitikoiden mielestä niitä tarvitaan, kun suurtuotanto ja teolliset prosessit ovat hävittäneet ruoan alkuperäisen maun.

– Kliinisessä käytännössä olen havainnut, että aito merisuola on hyvä, Heikkilä sanoo.

Syöpävaaraa tuleesuolistossa ja grillatessa

Hän on hyvin huolissaan myös lihatuotteisiin lisättävistä nitriiteistä, kuten natriumnitriitistä.

– Sanotaan, että sitä laitetaan säilyvyyden takia, mutta sitä lisätään ulkonäön takia, jotta tuote olisi punainen eikä harmaa.

Heikkilän mukaan nitriitti muuttuu syöpävaaralliseksi ruoansulatuksessa ja grillauksessa. Tosin grillatessa sen syöpävaarallisuuden voi estää c-vitamiinilla eli tiristämällä sitruunaa ruoan päälle.

Lisäaineiden E-koodijärjestelmä on alun perin kehitetty Euroopan unionissa. “E” numeron edessä merkitsee, että Euroopan unioni on arvioinut lisäaineen turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Suomen Ruokakulttuuriteko-palkinnon saanut Eat & Joy -kauppias Eeropekka Rislakki ihmettelee, miksi jopa täyssäilykkeisiin laitetaan lisäaineita – hyvä ettei sentään pakasteisiin.

–  Se tai pikemminkin ne (lisäaineet) tulevat mausteseoksen mukana, kuuluu usein tuottajan selitys, mutta jo yhden keskustelukierroksen jälkeen niistä päästään eroon, Rislakki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?