Yle: Kinkkupizzassa ei ole kinkkua – näin ostajaa vedätetään

Kinkkupizzassa ei ole kinkkua ja ruokaan laitetaan samoja lisäaineita kuin maaleihin, kosmetiikkaan ja puhdistusaineisiin, kertoo Ylen Silminnäkijä-ohjelma.

22.2.2011 12:05 | Päivitetty 22.2.2011 12:28

Moni ruoka ei ole sitä miltä näyttää tai millä mielikuvalla sitä myydään. Ylen Silminnäkijä-ohjelma kertoi eilen "Väärennetty ruoka" -jaksossaan, että esimerkiksi kinkkupizzassakin käytetyssä kinkkuvalmisteessa ei ole kinkkua vaan makkara-aineksia, että kevytmajoneesissa ei ole lainkaan majoneesia, että savustetuksi mainostettu kinkku ei ole savustettua vaan aromilla maustettua, että kasvisrasvasekoite on valmistettu maitorahkasta ja eläinperäisistä lisäaineista, jne. Lista on pitkä.

Ohjelma paljasti myös monen elintarvikkeen sisältävän lisäaineita, joita käytetään maali-, räjähde-, pesuaine- ja kosmetiikkateollisuudessa.

Ruoassa käytetään ohjelman mukaan muun muassa fosfaatteja, diglyseriidejä ja lukuisia teollisesti tuotettuja aminohappoja, joilla ei ole edes E-merkintää.

Kemikaaleilla lyhennetään valmistusaikaa ja raaka-aineiden kulutusta ja pidennetään tuotteen säilyvyysaikaa.

Silminnäkijä-ohjelman selvityksen mukaan esimerkiksi italiansalaatissa on 17 erilaista E-merkinnän sisältävää lisäainetta.

Ohjelmassa haastateltu Suomen Akatemian terveystutkimusyksikön johtaja Mikael Fogelhom uskoo, ettei lisäaineista ole haittaa ellei niitä syö yksipuolisesti ja paljon.

Hän pitää sen sijaan ongelmallisena valmisruokien markkinointia, jonka hän sanoo olevan huijauksen rajamailla. Markkinalupaukset eivät hänen mukaansa poikkea juuri kosmetiikka- tai autoteollisuudesta.

Ylilääkäri, fysiatri Veli-Pekka Neuvonen sen sijaan sanoi olevansa huolestunut lisäaineiden laajasta käytöstä. Hänen mukaansa esimerkiksi makeutusaine aspartaami on kielletty Yhdysvalloissa, mutta Suomessa sitä lisätään laajalti virvoitusjuomiin ja kevyttuotteisiin.

EU on hyväksynyt 350 erilaista E-merkittyä lisäainetta.

Elintarvikeviraston asiantuntija Tytti Ikonen arvioi ohjelmassa, että suurin ongelma ovat joidenkin tuotteiden harhaanjohtavat nimet ja tuoteselosteiden epäselvyys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?