Tämän takia Helsingissä maksetaan Pariisin hintoja

Onko Helsinki Pariisin veroinen asuinpaikka? Ainakin hintojen puolesta on. Helsingissä asuminen maksaa yhtä paljon kuin yhdessä maailman tunnetuimmassa kaupungissa. Taloussanomat selvitti, miten asuminen maksaa muutamissa Euroopan metropoleissa. Katso missä asuisit halvemmalla ja miksi asuminen on Helsingissä niin kallista.

22.2.2011 6:02 | Päivitetty 22.2.2011 10:40

Sekä asunnon ostaminen että vuokraaminen on Helsingissä kalliimpaa kuin monessa muussa eurooppalaisessa pääkaupungissa. Syyttää saa kaupunkien kitsastelua ja suomalaisten vimmaa omistaa kotinsa.

Jopa Tukholmassa on selvästi edullisempaa asua kuin Helsingissä, etenkin vuokralla. Wienin keskustassa neliöhinta on reilun kolmanneksen ja Lissabonissa yli puolet halvempi kuin Helsingin keskustassa.

Tiedot käyvät ilmi saksalaisen Exberliner-lehden vertailusta.

Neliö Helsingin keskustassa maksaa keskimäärin 5 287 euroa. Tukholmalaisen keskusta-asunnon neliöhinta on yli 200 euroa halvempi kuin helsinkiläisen.

Lehden mukaan Tukholman keskustasta saa vuokrattua kaksion reilulla 500 eurolla. Helsingin keskustassa sillä ei saa yksiötäkään.

Vuokrat ovat nousemassa Tukholmassakin, sillä Ruotsissa on hiljattain luovuttu vuokrien säännöstelystä, kertoo lehden haastattelema asiantuntija. Hinnat ovat nousseet niin nopeasti, että Ruotsissa puhutaan jo hintakuplasta.

Esimerkkikaksioiden kokoa ei tunneta, mikä vaikeuttaa niiden vertailua Helsingin asuntoihin. Helsingin vuokrat ovat kuitenkin Pariisin luokkaa. Asunnon ostaminen on Pariisissa selvästi kalliimpaa: neliöhinta on 7 833 euroa.

Milano on selvästi Helsinkiä tyyriimpi. Neliö milanolaisasuntoa maksaa 5 666 euroa. Kaksiosta pyydetään 1 066 euroa kuussa.

Keskustakaksiossa asuvalla vuokran osuus keskimääräisistä käytettävissä olevista tuloista onkin Milanossa ylivoimaisesti suurin, 73 prosenttia. Helsingissä ja Pariisissa asuminen vie reilun 40 prosenttia tuloista, Tukholmassa ja Wienissä alle 30 prosenttia. (Katso tarkemmat tiedot taulukosta jutun lopussa.)

Korot Suomessapetollisen matalalla

Halvat lainat lisäävät asuntojen kysyntää Suomessa. Osin siksi oman asunnon ostaminen on yleistä. Monessa muussa maassa vuokralla asuminen on selvästi suositumpaa kuin Suomessa.

– Vuokra-asuntojen suuri määrä pitää kohtuullisina paitsi vuokrat, myös omistusasuntojen hinnat, toteaa Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen.

Asuntojen suuri kysyntä kohottaa niiden hintoja. Kun hinnat ovat korkealla, ne nostavat myös vuokria erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Taloustilanteen muutokset näkyvät koroissa nopeasti, sillä yli 90 prosenttia suomalaisten asuntolainoista on sidottu lyhyisiin korkoihin. Taantuma ei kuitenkaan juuri laskenut hintoja.

Kaupunkikaavoittaa saidasti

Helsinki, Espoo ja Vantaa ovat pelänneet väestön kasvamista, eikä rakentaminen ole pääkaupunkiseudulla pysynyt muuttoliikkeen mukana.

– Suurin syy asumisen kalleuteen on se, ettei asuntoja ole kaavoitettu tarpeeksi, vahvistaa toimitusjohtaja Pasi Holm Pellervon taloustutkimuksesta.

Holmin mukaan uudet kaupunkilaiset tarvitsevat esimerkiksi päiväkoteja ja kouluja ja merkitsevät siten kaupungille uusia kuluja. Siksi kaupungit haluavat rajoittaa kasvuaan ja kitsastelevat uusien asuntojen kaavoituksessa.

Kun asuntoja ei ole kaikille halukkaille, hinnat nousevat ja kaupunkiin mielivä väki leviää useampaan kuntaan.

Taantuman aikana rakennusprojekteja pantiin jäihin, mikä pahensi ennestään Helsingin asuntopulaa.

– Asuntoja on taas rakenteilla paljon, mutta valmista myytävää ei ole riittävästi. Se ylläpitää Helsingin hintoja, Nordean Anu Numminen sanoo.

Neliöhinnat Helsingissä kolmanneksen korkeammat kuin Wienissä KaupunkiNeliöhinta omistus, €Kaksion vuokra, €Käytettävissä olevat tulot, €Asumisen osuus tuloista, %Lissabon2 45050090056Wien3 3007752 88027Tukholma5 0415091 84228Helsinki5 287828*1 97642Milano5 6661 0661 46673Pariisi7 8338081 85544* Keskihinta 50-neliöiselle asunnolle. Lähde: Exberliner, Tilastokeskus

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?