Pilaako tämä myrkkypommi kotisi?

Julkaistu: , Päivitetty:

Home ei ole ainoa kodin sisäilman ja terveyden pilaajia. Itse asiassa moni homeremontti voi olla turha, koska huomattavasti useammin syy selittämättömiin oireisiin löytyy lattiasta ja 2-etyyliheksanolista. Tämä hajuton ja vielä vähän tunnettu yhdiste kerääntyy elimistöön ja aiheuttaa homeoireiden tapaisia ylähengitystieoireita. Eivätkä edes uudet talot ole turvassa siltä. Lue, mistä ongelma johtuu.


Koteja ja julkisia tiloja koskeva homekeskustelu on viime vuosina vellonut värikkäänä juupas, eipäs -väittelynä, jossa on äärimmillään päädytty pohtimaan jopa sitä,  kenen pää on pipi.

Nyt kun itiösodassa vallitsee jonkinlainen aselepo, mönkii lattianraosta kiistakapulaksi uusi sisäilmamyrkky: 2-etyyliheksanoli.

Tutkimusyritys Ositumin laboratorion toimialajohtaja Merja Mikkosen mukaan 2-etyyliheksanoli on itse asiassa huomattavasti hometta yleisempi sisäilmaongelmien aiheuttaja.

– Julkisissa rakennuksissa peräti kolmessa tapauksessa neljästä syy ongelmiin löytyy homeen sijaan 2-etyyliheksanolista, hän sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2-etyyliheksanoli on kaasumuotoinen ja rasvaliukoinen yhdiste, joka Mikkosen mukaan hiljalleen kerääntyy sisäilmasta ihmisen elimistöön.

– Kun yhdisteen pitoisuus elimistössä nousee, lisääntyvät myös oireet. Näistä tyypillisimpiä ovat erilaiset ylähengitystieoireet – aivan kuten homeongelmissakin.

Tutkijat ovat
erimielisiä


Tutkijat myöntävät, että korkeina pitoisuuksina 2-etyyliheksanoli on haitallista terveydelle. Tästä huolimatta yhdisteelle ei ole asetettu kiinteitä raja-arvoja.

– Käytännön kokemuksella olemme päätyneet tiettyihin arvoihin. Yleensä kehotamme toimenpiteisiin, jos sisäilman 2-etyyliheksanolipitoisuus ylittää 15 µg/m3, sanoo ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen Helsingin kaupungin Ympäristökeskuksesta.

– Ongelmia alkaa yleensä esiintyä siinä vaiheessa, kun yhdisteen pitoisuus alkaa olla yli 15 µg/m3. Erinäisistä tekijöistä, kuten ilmanvaihdosta, riippuen 2-etyyliheksanolin normaaliarvo sisäilmassa on tavallisesti tasolla alle 10 µg/m3, sanoo VTT:n erikoistutkija Helena Järnström.

Ositumin Merja Mikkosen mukaan uusin tieto osoittaa, että pienetkin 2-etyyliheksanolipitoisuudet voivat aiheuttaa ihmisille ongelmia.

– Olemme havainneet, että oireiden syntyyn riittää, kun 2-etyyliheksanolia esiintyy sisäilmassa. 2-etyyliheksanoli ei kuulu normaaliin sisäilmaan.

Mikrobiologian professori Mirja Salkinoja-Salonen tyrmää ajatuksen, että matala pitoisuus 2-etyyliheksanolia yksinään vaurioittaisi keskivertoihmisen terveyttä.

– Koska aineelle ei löydy HTP-arvoa sosiaali- ja terveysministeriön HTP-taulukosta, pitää ensin selvittää, mikä pitoisuus olisi ihmiselle haitallinen ja sen jälkeen verrata asunnosta tai työpaikalta löydettyjä pitoisuuksia tähän arvoon.

Salkinoja-Salonen huomauttaa kemikaalien aiheuttamien terveyshaittojen riippuvan aina kolmesta seikasta: kemikaalin ominaismyrkyllisyydestä, altistavasta kemikaalin pitoisuudesta ja altistumisen kestosta.

– Jos altistus on jatkuvaa ja pitkäaikaista, kuten esimerkiksi asunnossa on, jo pieni pitoisuus voi haitata terveyttä. Tällöin kokonaisannos nimittäin muodostuu suureksi, varsinkin lapsilla.

– Jos taas altistus on lyhytaikaista, esimerkiksi muutamia minuutteja tai tunteja, on haittojen todennäköisyyskin pieni, ellei aineen pitoisuus ole korkea.

Syntysyy on
syytä selvittää


Salkinoja-Salosen mielestä on tärkeää ymmärtää, mistä 2-etyyliheksamoli on peräisin.

– Sehän ei ole aine, jota rakentamisessa tai kodin tehtävissä, kuten siivouksessa, käytetään tai tarvitaan. Sitä ei siis pitäisi olla ilmassa lainkaan! Koska sitä kuitenkin löytyy, se tulee jostakin.

Yksi syy 2-etyyliheksanolin ilmenemiseen voi Salkinoja-Salosen mukaan olla kiinteistössä oleva kosteusvaurio ja DEHP:tä (dietyyli-heksyyli-ftalaatti) sisältävä sisustusmateriaali, kuten PVC-lattialaatta.

– Kun DEHP:tä sisältävä PVC laitetaan kosteaan paikkaan, esimerkiksi märän betonin päälle, siihen kasvaa mikrobistoa, joka hajottaa DEHP:n ftaalihapoksi ja 2-etyyliheksanoliksi, Salkinoja-Salonen selittää.

– Näistä 2-etyyliheksanoli on haihtuva aine, ja sitä sitten löytyy  tämän mikrobitoiminnan seurauksena ilmasta.

Mirja Salkinoja-Sallinen huomauttaa, että tällaisessa tapauksessa samassa rakennuksessa on varmasti myös mikrobien tuottamia haitta-aineita eli toksiineja. Tällöin kyse on kosteusvauriorakennuksesta ja sen aiheuttamasta seka-altistumisesta.

Hänen mielestään DEHP-pitoisia muoveja ei pitäisi käyttää lainkaan sisustusmateriaaleina, koska DEHP on ftalaateista myrkyllisin.

– Rakennuttajien ja asunnon omistajien kannattaa vaatia todistus siitä, että DEHP:tä sisältäviä vinyylejä ei ole sisätiloissa. Niistä tulee aina ongelmia, ennemmin tai myöhemmin, Salkinoja-Sallinen neuvoo.

– Toinen ikävä, mutta valitettavasti realistinen, vaihtoehto 2-etyyliheksanolin ilmenemiselle on, että rakentamisessa käytetyt pinnoitteet, liimat tai tasoitteet sisältävät 2-etyyliheksanolia ja sitä sisältäviä ftalaattijätteitä.

Näin ei tietenkään pitäisi olla, sillä DEHP-jäte on toimitettava ongelmajätteiden käsittelyyn.

– Harmailla markkinoilla voi liikkua liimoja ynnä muita, joihin on ”piilotettu” ongelmajätettä. Tätä ei kukaan Suomessa taida valvoa. Ulkomaisilta kollegoilta tiedän tällaista tapahtuneen, Salkinoja-Sallinen kertoo.

Ongelmia jopa
uusissa rakennuksissa


2-etyyliheksanolin alkulähde löytyy yleensä lattioiden pintarakenteista.

Etenkin vanhemmissa asunnoissa ja julkisissa rakennuksissa ongelma kehittyy usein muovimattojen ja lattiatasoitteiden yhdistelmästä, kun emäksinen kosteus pääsee syömään maton pehmikettä eli ftalaattia.

Mikkosen mukaan muovimatto-ongelmien ilmettyä tasoitevalmistajat poistivat lattiatasoitteista emäksisyyden ja näin syntyivät uudempien ja remontoitujen asuntojen 2-etyyliheksanoliongelmat.

– Kun tasoitteista tehtiin neutraaleja, niistä tuli mikrobeille mahdollisia kasvualustoja. Korjaamalla yhtä ongelmaa aiheutettiin toinen, Mikkonen sanoo.

Hänen mukaansa 2-etyyliheksanolia löytyy tänä päivänä upouusistakin asunnoista, ja syy löytyy vallitsevasta rakennustavasta.

– Betonilattioiden ei anneta kuivua kunnolla, eikä niiltä siivota sahanpuruja ja muita orgaanisia jätteitä ennen tasoitteiden levittämistä.

– Näin orgaaniset jätteet jäävät lattian sisään anaerobisten mikrobien ravinnoksi. Uudessa talossa 2-etyyliheksanolilöydös liittyykin yleensä lattiatasoitteen mikrobivaurioon.

Erikoistutkija Helena Järnström ja ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen tunnustavat emäksisen kosteuden ja muovimattojen yhteyden 2-etyyliheksamolin syntyyn, mutta mikrobivaurion yhdistäminen kyseiseen yhdisteeseen kummastuttaa heitä.

– 2-etyyliheksanoli ei ole mikrobi-indikaattoriyhdiste, Helena Järnström sanoo.

Merja Mikkonen kuitenkin toteaa, että näiden anaerobisten mikrobien olemassa olo on saatu selville DNA-tekniikan avulla.

Ongelma syntyy
jo rakennusvaiheessa


Merja Mikkosen mielestä mittavat 2-etyyliheksanoliongelmat saataisiin ehkäistyä rakennusvaiheessa sillä, että betonipinnat siivottaisiin ja desinfioitaisiin huolellisesti ennen tasoitteen levittämistä, eikä mattoja asennettaisi ennen tasoitteen kuivumista.

– Kyseessä on mielestäni merkittävä kansantaloudellinen ongelma. Nyt jo vuoden vanhoissa taloissa voidaan huonosti, ja niissä pitää tehdä erilaisia selvityksiä ja korjauksia.

Myös ongelmien selvityskeinot ovat usein puutteellisia. Mikkonen kertoo, että olemattoman homeen metsästys on aiheuttanut muun muassa kalliita ja täysin turhia julkisivuremontteja.

– Jos asukas kärsii pidempään jatkuneista ylähengitystieoireista, mutta asunnossa ei ole näkyvää kosteus- tai homevauriota, kannattaisi mahdollinen 2-etyyliheksanolitilanne selvittää ennen massiivisia toimenpiteitä. Näin voimavarat osataan tarvittaessa heti suunnata oikeaan asiaan, Mikkonen neuvoo.

Hän kertoo, että kätevimmin 2-etyyliheksanoli tunnistetaan huoneilmasta suoritettavalla VVOC-mittauksella. Elimistön sisältämä 2-etyyliheksanolipitoisuus voidaan puolestaan mitata suoraan uloshengitysilmasta.

Hyvä uutinen on, että lattianraossa lymyilevän kaasuvihulaisen häätäminen on käytännössä huomattavasti homeongelman ratkaisemista yksinkertaisempaa ja nopeampaa.

– Pelkkä lattian pintamateriaalien uusiminen ei kuitenkaan riitä, sillä betoni on huokoista materiaalia, joka on imenyt yhdistettä sisäänsä, Mikkonen sanoo.

– Saastunut betonilattia tulisi käsitellä kapseloivalla pinnoitteella, joka sulkee yhdisteen betonin sisään. Näin uudet lattiamateriaalit eivät enää pääse pilaantumaan. Tällainen toimenpide vie vain muutaman päivän.

Mutta kuinka haitallista ja lopullista rasvaliukoiselle yhdisteelle altistuminen on? Mikkosella on lohdullista kerrottavaa.

– Mittausten mukaan 2-etyyliheksanoli on poistunut elimistöstä noin kolmen kuukauden kuluttua ongelman korjaamisen jälkeen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  2. 2

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  3. 3

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  4. 4

   Mytty kaapissa olikin 150 000 euron arvoinen – perinnön voi hassata hätiköinnillä

  5. 5

   Suomalaisen tislaamon toimitusjohtaja: ”Toivon, että britit tulevat järkiinsä”

  6. 6

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  7. 7

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  8. 8

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  9. 9

   Löytyikö ullakolta romu vai keräilyhitti? Klassikkolamppu 130 000 euroa, Muumi-lelu 500 dollaria

  10. 10

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  2. 2

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  3. 3

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  4. 4

   Nokia aloittaa yt-neuvottelut – aikoo vähentää 350 Suomessa

  5. 5

   HS-mielipide: Väärään ruutuun merkitty rasti voi laukaista työttömän syöksykierteen: ”Onko kohtuullista jättää ihminen kokonaan ilman tuloja?”

  6. 6

   Petrus Pennanen myi tekoälyfirman miljoonilla – Juhli kauppoja yllättämällä tuntemattomat asiakkaat Alepassa

  7. 7

   Nokia ilmoitti yli 1 300 työntekijän vähentämisestä – ”Etumatkaa ei saa antaa kaverille lainkaan”

  8. 8

   Wahlroos pörssinoususta: ”Näyttää epäilyttävästi kuolleen kissan pompulta”

  9. 9

   Nyt puhuvat köyhtyvät kolmekymppiset: ”Olen oppinut pelkäämään silloinkin kun kaikki vaikuttaa menevän hyvin”

  10. 10

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suosittu muoti­kauppa lopettaa yllättäen, takana huippu­tulos – omistaja Pauliina lataa nyt suorat sanat bisneksestä

  2. 2

   Kommentti: Katso kuulutko häviäjien ikäryhmään – karu havainto kolmekymppisten tienaamisesta

  3. 3

   Kaarinalla, 40, on Suomen yleisin palkka: kertoo, mihin 2 600 euroa riittää – ”Se jatkuva miettiminen saa minut varpailleni”

  4. 4

   Suomalaisten sähkölaskut kallistuivat rajusti yhdessä vuodessa – tuusulalainen Jukka turvautui omiin konsteihin: ”Minulla ei hinta nouse!”

  5. 5

   ”Järkkykorkeat” vuokrat saivat yrittäjän sulkemaan liikkeen – Katso, tästä kuinka kallis Helsinki on kauppiaalle

  6. 6

   Tämä mies tuntee huonot pomot, koska oli itse sellainen: ”20 prosenttia johtajista pitäisi potkia heti pois”

  7. 7

   Onko 2 600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä? Näin lukijat kommentoivat: ”On päiviä jolloin elän pelkällä kahvilla ja leivällä”

  8. 8

   Oletko matala-, keski- vai korkeatuloinen? Yksi kuva näyttää miten tienaat ikäluokkaasi verrattuna

  9. 9

   Myös OP alkaa periä maksuja ahkerilta käteisnostajilta

  10. 10

   Kaj, 66, nostaa täyttä eläkettä – ja tekee bisnestä liki puoli miljoonaa vuodessa

  11. Näytä lisää