Ruoka kallistunut liikaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Maailmanpankki: Ruoka jo vaarallisen kallista

Elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet jo tasoille, jota Maailmanpankin johtaja kuvaa ”vaaralliseksi”.

16.2.2011 8:02 | Päivitetty 16.2.2011 11:00

Maailmanpankin laskelmien mukaan ruuan kallistumisen seurauksena 44 miljoonaa ihmistä on tippunut maailmanlaajuisesti köyhyysrajan alle kesäkuun jälkeen.

– Hinnannousu ajaa miljoonat ihmiset köyhyyteen ja luo painetta kaikkein köyhimmille, jotka käyttävät tuloistaan yli puolet ruokaan, sanoi pankin johtaja Robert Zoellick eilen.

Hän varoittaa maita asettamasta elintarvikkeille vientirajoituksia, jotka vain pahentaisivat tilannetta.

Maailmanpankki määrittelee äärimmäisen köyhiksi ne, jotka joutuvat selviämään alle 1,25 dollarilla päivässä.

Pankin laskema ruokahintaindeksi nousi lokakuun ja tammikuun välillä 15 prosenttia, kun etenkin vehnä, sokeri ja ruokaöljy kallistuivat. Maissin hinta on noussut vuodessa 86 prosenttia ja vehnän hinta 69 prosenttia, kun tulvat ja kuivuus ovat haitanneet tuotantoa.

Indeksi on vain kolme prosenttia edellisen, vuonna 2008 nähdyn huipun alapuolella. Tilannetta helpottaa se, että riisin hinta näyttää vakautuvan.

Vuoden 2008 ruokakriisin yhteydessä pankki arvioi sadan miljoonan ihmisen ajautuvan köyhyyteen. Tällöin nähtiin myös laajoja mellakoita useissa eri maissa. Tänä vuonna on nähty levottomuuksia Lähi-idässä, kuten Tunisiassa, missä elintarvikkeiden kalleus oli yksi syy hallinnon muutokseen johtaneisiin protesteihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?