Myrkky pois kassakuiteista

Keskustelu kassakuittien vaarallisuudesta alkaa tepsiä. Tilalle tulevat uudet ja paremmat. Eivätkä nämä haihdu kirjanpidostasi.

11.2.2011 11:41 | Päivitetty 11.2.2011 11:38

S-ryhmän päivittäis- ja käyttötavarakaupassa siirrytään asteittain käyttämään kassakuittipaperia, joka ei sisällä bisfenoli A -nimistä kemikaalia.

BPA-kemikaalia käytetään yleisimmin polykarbonaattimuovin valmistuksessa. Kassakuittien valmistuksessa kemikaalia on käytetty tulostusjäljen parantamiseen.

Kuitissa käytetyn materiaalin on arveltu jopa heikentävän sperman laatua. Uhan alla ovat olleet erityisesti kuitteja työssään paljon käsittelevät kassahenkilöt. Suomen viranomaiset eivät kuitenkaan ole antaneet asiasta ohjeistuksia.

S-ryhmä päättikin lähteä muutoksen oma-aloitteisesti. Uusi paperi tulee käyttöön maaliskuun alkupuolella. Muutos ei tapahdu kerralla, sillä vanhat varastot käytetään ensin loppuun.

Nyt takuukuititsäilyvät vuosia 

Aiemman kuittimateriaalin haittana on ollut tekstin huono säilyvyys. Ongelma ei ole ollut niinkään kirjanpidollinen kuin käytännöllinen.

Monen ostoksen kuitti on tuhoutunut ennen laitteen tai tuotteen takuuajan umpeutumista.

– Uusi kuittipaperi ei eroa laadultaan aikaisemmasta – ei ainakaan huonompaan suuntaan. Päinvastoin. Oikein säilytettynä, valolta ja kosteudelta suojattuna kuitin tulostusjäljen pitäisi kestää jopa kymmenen vuotta, S-ryhmä lupaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?