SAS pienensi tappioitaan mutta pysyy miinuksella

Pitkään tappioita tehnyt pohjoismainen lentoyhtiö SAS paransi tulostaan viime vuoden lopussa. Apuna olivat kululeikkaukset. Alkaneena vuonna kannattavuus on jäämässä taas miinusmerkkiseksi, yhtiö ennakoi katsauksessaan.

9.2.2011 12:52 | Päivitetty 9.2.2011 12:55

Tulos ennen veroja jäi loka–joulukuussa 464 miljoonaa Ruotsin kruunua (53 miljoonaa euroa) tappiolliseksi, kun se edellisvuonna vastaavaan aikaan oli 1519 miljoonaa kruunua miinuksella. Osakekohtainen tulos oli 0,14 kruunua voitollinen, kun se vertailujaksolla oli 6,66 kruunua miinuksella.

Nettotulos ylsi 47 miljoonaa kruunua voitolliseksi, kun edellisvuonna tappio oli 1304 miljoonaa kruunua. Liikevoittomarginaali ennen kertaeriä parani -9,1 prosentista 2,4 prosenttiin.

Negatiivisia kertaeriä oli neljänneksellä yhteensä 722 miljoonaa kruunua. Näistä järjestelykulujen osuus oli 434 miljoonaa.

Liikevaihto nousi 10,3 miljardista kruunusta 10,6 miljardiin kruunuun.

Yhtiö on vähentänyt työvoimaansa, mikä tuki kannattavuutta, samoin kuin käyttöasteiden nousu. Tämä näkyi myös koko vuoden tappioiden pienenemisenä. Koko vuoden tappio ennen veroja laski 3,4 miljardista kruunusta 3,1 miljardiin.

– Koneemme olivat paremmin täytettyjä kuin koskaan, kun matkustajamäärät nousivat ja asiakasseuranta on paljastanut, että tyytyväisyys palveluihimme on kasvussa. Ehkä tärkeintä on se, että säästötoimemme vaikuttavat yksikkökustannuksiin, jotka alenivat yli kahdeksalla prosentilla vuodesta 2009, sanoo toimitusjohtaja John S. Dueholm tulostiedotteessa.

Dueholm palasi helmikuun alussa entiseen virkaansa varatoimitusjohtajaksi. SAS:n uusi toimitusjohtaja on Rickard Gustafson.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?